Izbornik
0 0
ŠIROKA PONUDA KLIMA UREĐAJA ZA GRIJANJE I HLAĐENJE NA EXTERIM.HR WEB SHOPU

Grijanje prostora pomoću klima uređaja – isplati li se?

Datum objave: 02. studeni 2022.

Klima uređaji odavno nisu luksuz. Porast prosječnih temperatura i iznimno vruća ljeta na našim prostorima dovela su do značajne ekspanzije klima uređaja, kako u kućama i stanovima, tako i u poslovnim prostorima.

Do prije 15-20 godina klima u autu bila je dio dodatne opreme, a sada je standard. Gotovo da to možemo reći i za klima uređaje koji se ugrađuju u kuće i stanove.

Ništa nije ravno rashlađenom zraku iz klima uređaja koji za vrućeg ljetnog dana ispuni prostoriju i pruži nam željeno prijeko potrebno osvježenje.

Ipak, klima uređaji danas imaju i neke dodatne funkcije. Jedna od glavnih, možda čak u ovo vrijeme i bitnijih, s obzirom na cijelu energetsku situaciju u Europi izazvanu ratom u Ukrajini. Naravno, govorimo o grijanju. Nadolazeća zima vrlo je neizvjesna i nitko sa sigurnošću ne može reći što će donijeti. Cijene energenata, kao i njihova dostupnost, poprilično variraju i nemoguće je u kojem smjeru će sve to skupa otići.

Vjera u sigurnost grijanja iz gradskih toplana, kao i u zalihe plina, prilično je poljuljana raznim izjavama i spekulacijama od strane odgovornih osoba i medija. Čak i uvijek sigurna opcija grijanja na drva, pelete i sl. sve je skuplja i teže ostvariva, odnosno puno je teže doći do drva nego prije. Najave o poskupljenjima, redukcijama, štednji i sl. ne pomažu previše cijeloj situaciji ni vašoj sigurnosti po pitanju grijanja ove zime.

Grijanje na klima uređaje doslovno je preko noći postala, da se tako izrazimo, goruća tema.

Grijanje pomoću klima uređaja – je li isplativo?

Kad govorimo o grijanju putem klima uređaja, ono zaista može biti efikasnije u nekim situacijama od drugih metoda grijanja, bez obzira koristi li se klima kao glavni izvor grijanja u prostoriji ili kao pomoćni. Ovo osobito vrijedi za obalne dijelove Hrvatske gdje su zime dosta blaže nego u kontinentalnom dijelu zemlje.

Bitno je naglasiti da dosta ljudi već ima ugrađene klima uređaje koje imaju mogućnost grijanja prostora te su u startu osigurani s jednim dodatnim izvorom topline.

Ako nemate klima uređaj, a dvoumite se trebate li ga ugraditi, uzmite u obzir da će vam podjednako dobro doći i ljeti i zimi. Jasno nam je da je klima uređaj poprilična investicija, osobito ako se uzme neki od skupljih i boljih modela, no investicija su i peći, drva i ostali energenti, a što će biti s cijenama grijanja na plin koje već sad nisu male, tko zna.

Najčešće pitanje je može li klima uređaj zaista kvalitetno zagrijati prostor zimi, a odgovor je – da, može, ako se obrati pozornost na određene stvari.

Kako odabrati klima uređaj?

Prvo, treba zapamtiti sljedeće – klima uređaji prostor zagrijavaju pomoću kompresora koji stlačuje plin – freon – i tako proizvodi toplinsku energiju. Energiju proizvodi u omjeru 1:3.5, odnosno potrošnja od 1 kW struje daje okvirno 3.5 kW topline. Dakle, pri odabiru klima uređaja s mogućnošću grijanja prije svega morate znati za koliku kvadraturu prostora vam je potrebno grijanje (i hlađenje) te ćete na temelju toga odabrati klimu adekvatne snage, odnosno kapaciteta grijanja/hlađenja.

Grijanje putem klime efikansije je od grijanja putem električnih grijalica, kod kojih je omjer uložene električne i dobivene toplinske energije u pravilu 1:1.

Čak je preporuka uzeti i nešto jači klima uređaj od minimuma za vaš prostor kako bi bio jednako učinkovit i pri jačim temperaturnim minusima. Danas na tržištu postoje klime koje griju i na temperaturama nižim od -20°C. Ako u velikoj mjeri računate na klima uređaj kao izvor topline u vašem prostoru, željet ćete upravo takav uređaj.

Većinom se kupuju klime snage 2.5-3.5 kW, no naša preporuka je definitivno uložiti više i kupiti jači uređaj ako ga planirate koristiti i za grijanje zimi. Nikad nećete osjetiti da je klima uređaj presnažan, dok će se s padom temperatura itekako primijetiti ako je uređaj preslab.

Uzmite u obzir i da je zimi bolje držati konstantno uključeno grijanje na klima uređaj. Na taj način konstantno se održava temperatura, umjesto da se prostor i zidovi ohlade pa se mora ispočetka startati cijeli proces. Puno manje električne energije troši se na održavanje željene temperature nego na konstantno započinjanje zagrijavanja potpuno ohlađene prostorije ispočetka.

Pri uštedi troškova apsolutno pomaže i ako imate kvalitetnu toplinsku izolaciju te stolariju.

Druga stvar na koju trebate obratiti pozornost pri kupovini klima uređaja je kvaliteta, odnosno provjerena pouzdanost. Klima uređaji brendova Midea te Korel (koji je, usput rečeno, hrvatski proizvod) dostupni na našem web shopu prepoznati su u cijelom svijetu od strane brojnih zadovoljnih korisnika. Osim pouzdanosti i kvalitete, karakterizira ih i dizajn estetski prilagođen svakom prostoru, a s obzirom da dolaze u inačicama različite snage i cjenovnih rangova, imate brojne opcije na raspolaganju i sigurno ćete pronaći nešto što savršeno odgovara vama i vašem prostoru.

Klima uređaji na Exterim.hr web shopu dolaze u A++ i A+++ energetskoj klasi, čime dodatno štede struju, odnosno efikasnije rade.

Ako imate tu mogućnost, kupite klima uređaj veće energetske učinkovitosti. Takav uređaj dolazi i s većom cijenom, ali se više i isplati.

Većina klima uređaja izgleda estetski zadovoljavajuće, no neke su iznimno atraktivne, što može biti presudan faktor u izboru jer svojim izgledom dodatno mogu uljepšati i nadograditi estetiku cijelog prostora. Jedan takav primjer je ovaj atraktivni, netipični crni klima uređaj koji će zasigurno dati jednu drukčiju i zanimljiviju notu vašem prostoru.

Prednosti klima uređaja i dodatne značajke

Kada govorimo o prednostima klima uređaja, neke od njih su vrlo očite.

 Lako upravljanje klima uređajem jedan je od glavnih benefita. Iz udobnosti fotelje ili kauča putem daljinskog upravljača ili putem mobitela (ako klima ima mogućnost WiFi upravljanja) začas postavite idealnu temperaturu i uživate u ugodnom rashlađenju ili toplini koja izvire iz unutarnje jedinice vašeg klima uređaja, ovisno o tome što vam je u tom trenutku potrebno.

 Brzo zagrijavanje ili rashlađenje također je velika prednost. Nema dugog čekanja, učinak klima uređaja doslovno ćete osjetiti odmah.

 WiFi upravljanje ima većina novih klima uređaja, a neke od onih koje to nemaju imaju mogućnost naknadne ugradnje. Na ovaj način možete putem mobilnog uređaja na daljinu uključiti, isključiti i podešavati svoj klima uređaj po želji.

 Auto restart je opcija koju također imaju mnoge klime, a radi se očuvanju postavki u slučaju nestanka struje. Nakon što se struja vrati, klima nastavlja raditi sa istim postavkama kao da prekida nije ni bilo.

 Turbo mode ili turbo način rada je opcija koju također mnoge suvremene klime podržavaju. Na ovaj način klima puno brže dođe do zadane temperature.

 Samodijagnostika i  LED display također su standard na modernim klima uređajima. U slučaju neispravnosti, na zaslonu će se ispisati kod greške, na temelju čega se uređaj može brzo popraviti. Novi klima uređaji također imaju ugrađen i timer pomoću kojeg možete postaviti automatsko isključenje uređaja u bilo kojem trenutku unutar 24 h.

 Supergusti filter dodatno pomaže otkloniti prašinu i pelud za čak 50%, odnosno 80%, a ako uzmete klimu s karbonskim filterom, imat ćete manje nikotinskog dima i neugodnih mirisa u prostoriji.

Osim navedenih, ovisno o kvaliteti i cjenovnom rangu, klima uređaji mogu imati još dosta korisnih karakteristika.

Velika prednost grijanja na klimu je i to što ne možete previše zagrijati prostor – klima će ga zagrijati i održavati na točno onoj temperaturi koju ste postavili.

Dodatno, za razliku od, primjerice, grijalica, kod grijanja na klimu topli zrak se ravnomjerno raspoređuje po prostoriji, umjesto da se koncentrira samo u neposrednoj blizi izvora topline.

Cjelokupnu ponudu naših klima uređaja možete provjeriti na našem web shopu. Midea i Korel dokazani su brendovi koji već dugi niz godina postoje na tržištu, a u sveukupnoj ponudi sigurni smo da ćete pronaći za sebe klima uređaj koji se cijenom, snagom i dizajnom potpuno uklapa u vaše želje i potrebe.

Za više informacija obratite nam se na  [email protected]

Primaj besplatne savjete i novosti iz svijeta grijanja! Pridruži se:
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps 

Live chat

Sendgrid

Google analytics

Google ecommerce

Facebook pixel