Izbornik
0 0
Uštedite već danas!

Imate centralno grijanje, a ne znate koje su prednosti termostatskih glava?

Datum objave: 18. veljača 2019.

Na jednostavan način možete povećati kontrolu nad temperaturom u svom domu i uštedjeti novac na računima za energiju do 20% godišnje uz termo glave za radijatore!


Jeste li ikada poželjeli da u svakoj sobi svog doma možete postaviti drugu temperaturu?

Stalnom prilagodbom temperature vaš sustav grijanja gubi dragocjenu energiju.

Srećom, postoji jednostavno rješenje koje se naziva → TERMOSTATSKA GLAVA!

Rast troškova energije za grijanje neće se promijeniti u skorijoj budućnosti.

Stoga, morate razmišljati o svim raspoloživim opcijama optimalne uštede energije i novca putem unaprjeđenja sustava grijanja!

Najbrži način uštede je postavljanje ili zamjena ventila na radiajtoru (postojećih običnih ventila) s radijatorskim termostatskim ventilima i termoglavama!

Što su termostatski radijatorski ventili (TRV)?


Termostatske radijatorske ventile nazivaju TRV i koriste se za kontrolu temperature zraka različitih prostorija.

Većinom se termostatski ventili nalaze na jednoj strani radijatora.

Ako ih pravilno postavite, omogućuju vam da u cijeloj kući imate različite zone grijanja, unatoč tome što samo jedan centralizirani bojler pruža toplinu.

TRV je ventil koji samoregulira, što znači da prilagođava protok vode u vaš radijator ovisno kako je postavljen.

Termostatski ventili imaju iglicu sa kuglićastim vretenom koje reagira na temperaturu prostorije pa bimetalnim prekidačem prekida ili otvara protok vode.

Dok se sobna temperatura mijenja, glava ventila se širi podešavajući iglicu u tijelu ventila tako da se otvori ili zatvori.

Širenje se događa kada se prostor zagrije i tada se tijelo ventila zatvara kako bi se primilo manje tople vode u radijator.

Kontrakcija se događa kada se prostor ohladi i tada se tijelo ventila otvara kako bi se primilo više vruće vode u radijator.

"Radijatorski termostatski ventil je termostat smješten na radijatoru koji regulira temperaturu zasebno u svakoj prostoriji u kojoj se nalazi i njegovom ugradnjom moguća je ušteda energije čak do 20%!"

Radijatorski termostatski ventili montiraju se brzo i zahtijevaju minimalno održavanje.

Ne mogu biti lakši za korištenje nego što jesu, jednostavno ih okrećete gore ili dolje ovisno o temperaturi koju želite postići.

Instaliranje TRV-a je vrlo jednostavna i relativno jeftina promjena koja može smanjiti račune i povećati toplinsku udobnost vašeg doma.

Termostatska glava ventila postavlja se na vrh tijela ventila te se tako omogućava regulacija sobne temperature.

Termostatska glava konstantno mjeri temperaturu u sobi.

Ukoliko namjestite termoglavu npr. na položaj 3 (temperatura od 19 do 21°C), kada se postigne željena temperatura u sobi termostatski ventil se zatvara i time smanjuje ili potpuno zaustavlja protok medija za grijanje kroz radijatore.

Kako funkcioniraju termostatski radijatorski ventili?


Termostatski ventil je upravljački kotačić postavljen na stranu radijatora koji vam omogućuje da kontrolirate temperaturu u svakoj sobi.

To je samoregulirajući ventil koji djeluje mijenjanjem protoka tople vode u radijator, a sastoji se od dva dijela: glave ventila i tijela ventila.

Unutrašnjost termostatskog radijatorskog ventilaTermostatska glava kontrolira protok tople vode u radijatore.

Termoglava sadrži senzor izrađen od voska ili tekućine koji se širi ili sklapa ovisno o temperaturi zraka.

Kada temperatura dosegne razinu koja je odabrana na kotačiću ventila, zatvara se i zaustavlja toplu vodu koja ulazi u radijator. 

Ako postane dosta toplo u sobi, širenje kapsule uzrokuje zatvaranje ventila, usporava kretanje tople vode u radijator.

Isto tako, ako u sobi padne temperatura odnosno ukoliko počinje biti hladno za boravak u sobi, kapsula u glavi ventila izvlači iglicu i dopušta toploj vodi da poteče u radijator.

Dakle, kada se sobna temperatura mijenja, kapsula u glavi ventila se sklapa ili širi, što pomiče iglicu u tijelu ventila uzrokujući da se otvori ili zatvori.

Korištenje termostatskih ventila je besprijekoran način postavljanja pojedinačnih radijatora na ugodnu temperaturu, tako da se u kupaonici, kuhinji i dnevnom boravku uvijek osjećate ugodno i toplo dok je vaša spavaća soba postavljena na ugodno hladnijoj temperaturi za spavanje.

Termostatski radijatorski ventili su osobito korisni u sobama u kojima se željena temperature razlikuju od onih u prostorijama u kojima se više boravi!

Kako namjestiti idelanu temperaturu na TRV-u?


Koja je idealna unutarnja temperatura kuće?

Je li to 19°C, 20°C ili 21°C?

Odgovor na to pitanje zapravo varira od sobe do sobe i od osobe do osobe.

Na primjer, kada uživate dugo vremena u dnevnoj sobi najugodnije će vam biti na 21°C ili 22°C, ali sve ovisi i kako se vi osjećate.

Jeste li osoba kojoj je uvijek hladno ili kojoj je uvijek vruće?

Vaša spavaća soba bi ipak trebala biti hladnija, stoga postavljanje termostatkog ventila na oko 18°C idealno je za postizanje najboljeg sna i ugodnog spavanja.

Idealna temperatura sobe također varira i ovisno o dobu dana. Kao što možete zamisliti, izlazak iz kreveta ili izlazak iz tuša ugodniji je ako je termostatski ventil postavljen na višu temperaturu.

Rapored temperatura na termostatskim glavama

Brojevi na termostatskim radijatorskim ventilima ne odgovaraju preciznoj temperaturi, nego razini udobnosti.

Kroz neko vrijeme korištenja ventila pronaći ćete položaj koji zadovoljava vaše potrebe!

Premda možda nije moguće unaprijed osigurati točnu temperaturu, u tablici niže naći ćete približnu referentnu temperaturu za svaki položaj ventila.

Preporučene vrijednosti za održavanje temperature

Preporučena temperatura za održavanje ugodne temperature prostorija

Prikazane su preporučene vrijednosti za održavanje temperature prostorija da se pritom ne rasipa energija, a očuva ugodnost i toplina boravka u prostorijama.

Ključna prednost termo glava za radijatore i ventila je njihov potencijal za uštedu energije.

Iskoristite položaje termostatskih glava za kontrolu pojedinačnih sobnih temperatura i uštedite novac izbjegavajući pregrijavanje koje se obično javlja zbog ručnih običnih ventila!

Gdje postaviti termostatske radijatorske ventile?


Postavljanje termostatskih radijatorskih ventila u sustav kućnog centralnog grijanja može poboljšati udobnost, praktičnost i energetsku učinkovitost osiguravajući kontrolu temperature za pojedine prostorije.

Jednostavno možete prilagoditi postavljenu temperaturu u sobi kako vama odgovara zakretanjem termostatskog tijela. 

Ventili također pomažu u izbjegavanju pregrijavanja pojedinih prostorija, dopuštajući sustavu grijanja da održava druge prostorije na vlastitim zadanim temperaturama.

Pregrijavanje se može dogoditi kada u prostoriji postoje dodatni izvori topline, kao što su električni aparati, toplina od sunca i požari.

TRV automatski isključuje radijator kad soba dostigne zadanu temperaturu!

Odaberite najbolji položaj montaže za TRV kako biste izbjegli utjecaj na izravnu sunčevu svjetlost.

Oko termostatske glave treba biti dobar protok zraka, stoga ju nemojte stavljati iza zavjesa, zastora i vrata.

Važno je osigurati da se otvori za glavu ventila ne začepe prašinom ili drugim objektima jer to može ometati funkciju TRV-a.

Također je potrebno provjeriti jednom godišnje da se iglica u tijelu ventila uvijek slobodno kreće (jer se ponekad može zaglaviti).

Da biste to provjerili, odvrnite glavu ventila s tijela kako bi otkrili iglicu koja se pomiče prema gore/dolje kontrolirajući protok vode u radijator.

Feder bi trebalo držati iglicu koja je potpuno otvorena iznad ventila - ako se iglica ne pomakne kada ju gurnete, možda ćete morati zamijeniti cijeli sklop ventila.

Termo glave za radijatore mogu se montirati okomito ili vodoravno, na oba kraja radijatora.

Modeli s podesivim prorezom omogućuju tijelu da se kreće prema ili od radijatora, što uvelike pojednostavljuje instalaciju prilikom spajanja na postojeće cjevovode.

Većina postojećih instalacija za grijanje imati će koristi od dodavanja termo glava jer štede energiju te pružaju veću udobnost i praktičnost!

Termo glave za radijatore i termostatski ventili Heimeier

Gdje ne koristiti termostatske radijatorske ventile?


Postoje dva mjesta gdje zaista ne trebate instalirati TRV na radijatore!

1. NE u kupaonicama! 

Nemojte napraviti pogrešku ugradnje termostatskog radijatorskog ventila u vašu kupaonicu jer toplina koju stvara tuš ili kupka će uništiti radijatorski termostatski ventil, isključiti će se i time nećete dobiti ništa. 

2. NE gdje imate postavljen termostat! 

Također, savjetujemo da ne instalirate TRV u istu sobu ukoliko u njoj imate glavni termostat grijanja.

Glavni termostat je izravno povezan s bojlerom i tako nehotice stvarate konkurenciju između TRV i termostata.

TRV će se u toj sobi boriti za kontrolu - ako TRV pobjedi termostat, grijanje u vašem domu će se isključiti!

Uz pravilnu regulaciju, troškovi grijanja mogu se znatno smanjiti! Smanjite li temperaturu koju održavate u prostoru za samo 1°C, godišnje možete uštediti približno 3-5% energije za grijanje.

Problem povećane potrošnje je nepravilno namještanje termostatskih ventila i konstantno provjetravanje prostorija.

Svaki korisnik koji se ponaša racionalno i ispravno koristi termostatske ventile ne bi trebao dobiti veće račune ako ne rashlađuje prostoriju otvaranjem prozora nego zatvaranjem ventila.

Također, prostori koji se ne koriste, kao npr. spavaće sobe, trebaju imati nižu temperaturu u odnosu na prostorije u kojima se više boravi, ali nikako ih ne isključivati u potpunosti!

Herz radijatorski ventili, termostatski ventili, radijatorske prigušnice i termostatske glave

Termostatski ventil konstantno mjeri temperaturu u sobi.

Ako je temperatura u sobi niža u odnosu na temperaturu na ventilu, ventil će se otvoriti i zagrijati radijator.

Kada se u sobi postigne željena temperatura ventil će automatski zatvoriti dotok topline.

Na taj se način omogućava ugodna temperatura u prostorijama uz istodobno korištenje slobodne topline od ostalih izvora poput sunčeve svjetlosti, kućanskih aparata, TV uređaja, računala ili ljudi koji borave u prostoriji.

Kako možete uštedjeti uz termostatske glave?


  • Ako želite prozračiti prostoriju, prije toga je potrebno termo glavu postaviti u položaj 0 i pričekati da se radijator ohladi pa tek onda otvoriti prozor. Inače će protok hladnog vanjskog zraka automatski pokrenuti zagrijavanje radijatora i povećati potrošnju.
  • U prostorijama u kojima ne boravite tokom dana postavite termostatske glave u položaj 0, a počnite ih zagrijavati na željenu temperaturu pola sata prije korištenja prostorije.
  • Prije napuštanja stana, poželjno je regulirati temperaturu radijatora na minimalnu potrebnu razinu.
  • Kada je vanjska temperatura po zimi niža od -5°C u prostorijama u kojima ne boravite postavite termostatsku glavu u položaj *, kako bi se održala minimalna temperatura i spriječilo smrzavanje.
  • Uklonite sve prepreke s površine radijatora (namještaj,zastore, zavjese...) jer će u takvom slučaju radijator trošiti više snage kako bi zagrijao prostoriju pošto je normalan protok zagrijavanja prostora onemogućen.
  • Ne sušite rublje prekivanjem radijatora.
  • Pomoću ključića za odzračivanje radijatora prije početka sezone grijanja uklonite višak zraka postupkom odzračivanja radijatora. (Ukoliko ne znate kako, pročitajte Kako odzračiti radijator?)
  • Ukoliko Vaš stan nije okružen drugim stanovima već je izložen (npr. ako je na sjevernoj strani, iznad podruma ili prolaza), utrošit ćete puno više energije kako bi se postigla željena temperatura.

Vaillant termostatske pametne glave za kontrolu grijanja

Kako tehnologija napreduje, tako su dizajnirane termo glave nove generacije za upravljanje grijanjem.

Digitalne termo glave za radijatore efikasnom kontrolom energije mogu smanjiti Vaš trošak čak i do 30% enegije godišnje!

Pomoću pametnih kontrola grijanja imate mogućnost upravljanja i pregled upotrebe energije za svaku sobu u Vašem domu s bilo kojeg mjesta na svijetu gdje imate internetsku vezu.

Dnevne vremenske zone su neograničene, možete regulirati raspored grijanja u svakodnevnom životu te tako izbjeći nepotrebnu potrošnju, smanjiti troškove i uštedjeti novac!


U našoj ponudi možete pogledati razne ventile i termostatske glave svjetskih proizvođača:

 

Ukoliko tražite zamjenske termoglave za nekadašnje Armal termoglave, pogledajte ponudu naših Radijatorskih termoglava!

 


Za više informacija obratite nam se na  [email protected]

Primaj besplatne savjete i novosti iz svijeta grijanja! Pridruži se: