Izbornik
0 0
OSVJEŽENJE STARIH RADIJATORA

Kako obojati radijator

Datum objave: 13. prosinac 2021.

Radijatori su sastavni dio svakog doma. Putem njih dolazi toplina i zagrijava kuću ili stan u hladnim mjesecima. Kao i svaki uređaj i instalacija, i radijatori su podložni djelovanju vremena te fizičkim oštećenjima koja s vremenom mogu nastati na njima.

Ukoliko razmišljate o kupovini novih radijatora, trebate uzeti u obzir da je to potencijalni zalogaj za vaš novčanik. Zamjena radijatora ponekad zahtijeva nove ventile, rad stručne osobe, ali i zamjenu cijevi. Zamjena radijatora često zahtjeva i dodatan rad i intervenciju u vašem domu. 

Nije rijetkost naići na radijatore stare dosta godina, pa čak i nekoliko desetljeća. Ako imate takve radijatore doma, na njima ste vjerojatno dosad već primijetili oštećenu i izblijedjelu boju. Koliko god namještaj i kućanski aparati bili novi i izgledali privlačno, boja starih radijatora itekako će narušiti estetiku vašeg doma. Ipak, to ne mora biti tako.

 

Koraci za obnovu radijatora

Korak 1 - Osigurajte dotok svježeg zraka

Ukoliko se radijator boja u zatvorenom prostoru potrebno je osigurati dotok svježeg zraka na način da otvorite vrata, prozore ili pak uključite klimu jer se tako osiguravate od štetnog udisanja boje dok bojate. Potrebno je zaštiti se maskom za lice i zaštitnim rukavicama.

 

Korak 2 - Priprema radijatora za bojanje

Prije samog procesa bojanja potrebno je napraviti temeljitu pripremu. Zaštitite prostor oko radijatora, zid, prozor i pod. Poslužite se starim novinama, kartonima, folijom, starim krpama ili krep trakom koje nakon bojenja možete jednostavno baciti. Važno je osigurati prostor kako bi se poštedjeli dodatnog rada i popravaka. Nastavno procesu, bitno je radijator očistiti od prašine i mrvica. Boja se ne prima na prašinu. Slobodno se poslužite sa usisavačem i krpama za čišćenje. Sve navedeno vam štedi vrijeme i ne zahtijeva dodatno čišćenje. Ako radijator ima dodatne hrđe ili masnoće, čišćenje će biti nešto zahtjevnije. Zadnji korak kod pripreme radijatora za bojanje je jako bitan, a to je sušenje radijatora. 

 

 

Korak 3 - Bojanje radijatora

Prije početka špricanja radijatora snažno protresite limenku spreja. Kuglica unutar limenke služi kako bi se izmješao pigment na dnu limenke. Špricati se preporučava s udaljenosti od 25 - 30 cm. Boju nanesite pokretima s lijeva na desno, te gore prema donjem dijelu radijatora u tankim slojevima. Osim toga, špricanje radijatora se vrši ravnomjerno kako bi izbjegli nepotrebne linije i neravnine. Ukoliko niste zadovoljni s prvim slojem ne morate brinuti, potrebno je ponoviti proces kada se boja osuši. 

 

 

Kako obnoviti stare radijatore?

Boje i lakovi koje možete pronaći na Exterim.hr web shopu ili u našim poslovnicama mogu vam pomoći da vaše radijatore u kratkom roku uljepšate i uskladite s ostatkom doma. Bijela boja za radijatore instantno će osvježiti i uljepšati izgled vaših radijatora. Lako se nanosi, brzo se suši, podnosi temperature do čak 110 stupnjeva Celzijusa, a uz sve to štiti i od hrđe.

Ovom bojom možete obnoviti stare gusene radijatore, ali i aluminijske i limene te pločaste radijatore. Bojanje radijatora svakako će od vas zahtijevati da zaštitite ostatak vašeg doma, ponajprije pod te zid, ako radijator bojite dok je na zidu (druga opcija je da se skine, no to ipak zahtjeva nešto više znanja stoga je najbolje da to obavi majstor profesionalac). Ipak, ne trebate se brinuti, ova boja ne kaplje pa se može bez brige nanositi na okomite površine.

Imajte na umu da radijator prije nanošenja boje trebate dobro očistiti od prljavštine i prašine, a po potrebi, ovisno o stanju radijatora, i skinuti staru boju brus papirom i metalnom četkom.

Boja se može koristiti za sve objekte izložene djelovanju topline pa, osim radijatora, obojiti možete i cijevi za peći, elektronske konvektore i sl.

Bojanje radijatora i ostalih kućanskih uređaja

Osvježiti svoj dom možete i sa sličnim proizvodima iz našeg asortimana. U Exterimovoj ponudi pronaći ćete i proizvode kao što su porculanska boja, odnosno brzosušivi akrilni lak koji možete nanijeti na oštećene emajlirane površine, te sprej za bijelu tehniku namijenjen dotjerivanju kućanskih aparata poput perilice ili hladnjaka, idealan za uređaje od plastike.

Kad je u pitanju bojanje radijatora, ako ste ljubitelj crne boje, možete koristiti i visokotemperaturni crni mat lak iz naše ponude. S obzirom da lak podnosi temperature do čak 700 stupnjeva Celzijusa, može se koristiti na bilo kakvim unutarnjim ili vanjskim površinama koji podnose visoke temperature – pećima, roštiljima, dimnjacima, ispušnim cijevima i sl. Osim što se brzo suši, ima i odlična antikorozivna svojstva.

Obnova radijatora i ostalih kućanskih uređaja zapravo je prilično jednostavna, samo je potrebno imati odgovarajuće boje i lakove. Primjenom gore navedenih sredstava ne samo da ćete estetski dotjerati oštećenu boju na radijatorima, pećima i kućanskim aparatima, nego ćete ih i dodatno zaštititi te im potencijalno produljiti vijek trajanja.

Gdje kupiti potrebne boje i lakove?

Sve navedene boje i lakove možete pronaći na Exterim.hr web shopu te u našim poslovnicama u Osijeku i Đakovu. Osim njih, u ponudi možete pronaći i sprej za cinčanje pomoću kojeg možete obnoviti cinčane prijelome i zaštititi metalne površine od hrđe te metalizirani bakreni sprej namijenjen primjeni na drvenim, metalnim i keramičkim površinama. Ovaj sprej odlikuju glatka površina, otpornost na atmosferske uvjete te visoki sjaj.

 

Za više informacija obratite nam se na  [email protected]

Primaj besplatne savjete i novosti iz svijeta grijanja! Pridruži se:
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps 

Live chat

Sendgrid

Google analytics

Google ecommerce

Facebook pixel