Izbornik
0 0
ČIŠĆENJE RADIJATORA

Kako pravilno očistiti radijatore?

Datum objave: 21. listopad 2019.

Poslije sezone grijanja potrebno je očistiti radijatore od prašine koja se nakupljala cijele protekle godine. Prašina u radijatorima može zatvoriti protok topline što znači da radijatori moraju više raditi kako bi zagrijali cijelu prostoriju. Očistite svoje radijatore jer će vam čisti radijatori pomoći uštedjeti na troškovima grijanja!


Najčešći oblik modela su standardni radijatori obično bijele boje, metalne konstrukcije i žljebastih panela, a teže skupljanju prašine i prljavštine koja bi se trebala čistiti barem jednom godišnje, najbolje po ljetu nakon sezone grijanja.

Kada kupujete radijator želite odabrati onaj koji ima visok učinak za zagrijavanje vašeg doma, ali također da se i neprimjetno uklapa u vaš interijer.

Najbolje je postaviti radijatore ispod prozora jer se zid s prozorom smatra mrtvim prostorom budući da na tom mjestu ne možete staviti veći namještaj bez blokiranja svjetlosti u protoriju, a zaklanjanje radijatora s namještajem ne dolazi u obzir tako da je postavljanje ispod prozora najbolje mjesto za radijator.

Radijatori za centralno grijanje su posebno projektirani izmjenjivači topline koji se uglavnom sastoje od pojedinačnih dijelova koji su međusobno povezani putem mreže unutarnjih kanala.

Glavna svrha radijatora je prenošenje toplinske energije iz jednog medija u drugi, cirkulacijom vruće tekućine kroz izložene cijevi koja djeluje kao sredstvo za prijenos topline.

Proces emisije topline funkcioniranja radijatora temelji se na principima toplinskog zračenja, konvekcije i provođenja.

kako očistiti radijator

KAKO PRAVILNO ODRŽAVATI RADIJATORE ČISTIMA?


Koliko ste puta očistili radijatore od kad ih imate?

Budite iskreni.

Dva puta godišnje? Jednom? Nijednom?

Čim upalite radijatore oni počinju prikupljati velike količine prašine → zbog toga ih je potrebno s vremena na vrijeme dobro očistiti.

Kako očistiti radijatore iznutra i izvana?

Kod nekih radijatora čišćenje i održavanje nije jednostavno, posebno kada se radi o rebrastim radijatorima, oni su pravi sakupljači prašine.

Za čišćenje prašine na rebrima radijatora najbolje je koristiti posebne četke predviđene za tu svrhu, a vanjske površine rebrastih, pločastih i cijevnih radijatora treba održavati blagim sredstvima koja neće oštetiti površinu radijatora.

Ukoliko nemate posebne četke, najlakše ih je očistiti ispuhivanjem prašine s usisavačem ili fenom.

Ako su vaši radijatori izrađeni od posebnih materijala koji zahtjevaju specijalno održavanje, trebalo bi biti naglašeno u uputstvima.

Dekorativni radijatori ponekad zahtjevaju specijalna sredstva za održavanje jer se sastoje od različitih materijala. 

Važno je biti oprezan s vrstom materijala koji koristite za čišćenje radijatora, izbjegavajte abrazivne materijale jer oni mogu izgrebati i oštetiti površinu radijatora.

Ako na vašim radijatorima postoje tvrdokorne mrlje, ostavite otopinu za prskanje nekoliko minuta dulje nego što je normalno i obrišite je energično krpom ili spužvom dok ne vidite da ste uklonili sve mrlje.

Ukoliko ste pušač, nikotin se vrlo lako pričvršćuje na tople predmete ,u ovom slučaju radijator, polako pretvarajući materijal u blago žutu boju.

Ako je to slučaj s vašim radijatorima, možda ćete morati koristiti sredstvo za čišćenje koje je posebno dizajnirano za uklanjanje takvih vrsta mrlja.

U nekim slučajevima, možda ćete morati potpuno skinuti radijator kako biste ga dubinski i temeljito očistili.

Prije početka sezone grijanja radijatore je potrebno odzračiti posebnim ključem za odzračivanje i tako ispustiti zrak koji ometa njihovo pravilno funkcioniranje te ih temeljito očistiti! 

Ukoliko ne znate kako odzračiti radijator, pročitajte na našem blogu ⇒ 10 koraka kako ispustiti zrak iz radijatora

Radijatore koji se ne koriste redovito treba postaviti na minimalnu temperaturu kako se voda u cijevima ne bi smrznula i kako ne bi došlo do neželjenog pucanja radijatora.

ZAŠTO JE VAŽNO ČISTITI SVOJE RADIJATORE?


Osim što čist radijator izgleda puno bolje od prljavog, održavanje radijatora čistim i bez prašine i prljavštine zapravo može pomoći u smanjenju troškova grijanja.

Prašina između peraja konvektorskog radijatora može spriječiti izlaženje topline, što znači da vaši radijatori moraju raditi više kako bi zagrijali vašu sobu.

Tada je važno poduzeti prave mjere i temeljito očistiti vaše radijatore barem jednom godišnje i održavati ih da se na vrhu ne nakuplja prašina.

Uvrstite čišćenje radijatora od prašine i prljavštine u vašu dnevnu ili barem tjednu rutinu čišćenja, to je definitivno dobra ideja.

Kućni ljubimci ostavljaju prašinu i dlake na radijatoru

ZAŠTO SE U RADIJATORU NAKUPLJA PRAŠINA?


U zraku je prašina cijelo vrijeme, čak i sada dok ovo čitate.

Prašina je posvuda, ali to vjerojatno nije sva prašina u vašim radijatorima već u njima može biti i dlaka vaših kućnih ljubimaca (ukoliko ih imate), ostataka nikotina (ukoliko ste pušač) i sve ostale stvari koje se miješaju u zraku u vašem prostoru → vjerojatno je najbolje da ne razmišljate o tome čega sve ima u zraku.

Razlog zbog kojeg se skuplja sva za prašina zajedno i zarobljava u vašem radijatoru je zbog strujanja zraka koje pomaže cirkulirati toplinu oko vaše prostorije koju zagrijavate.

Strujanje toplog i hladnog zraka uprostorijama kroz radijatore

Topli zrak se diže, a hladan zrak pada u zatvorenim prostorijama.

Kako se zrak spušta na tlo, uzima prašinu sa sobom i padajući uvlači se u radijator, prašina će se početi skupljati i na zadnjoj strani radijatora koja se nalazi uz zid te preko udubina unutar vašeg radijatora.

Može biti da prašinu prije ovog članka niste ni primijetili, realno tko redovito pogledava u udubine svog radijatora?!

Ako ste jedni od tih ljudi koji ne gledaju unutar i iza vašeg radijatora, vjerojatno ćete naići na popriličnu količinu prašine kada pogledate.

S ČIM OČISTITI RADIJATOR?


Prije nego što navučete rukavice i počnete čistiti radijator, provjerite imate li pri ruci:

  • Usisavač

  • Ogrtač za zaštitu od prašine ili staru odjeću

  • Kanta vode sa sapunicom

  • Spužva

  • Tkanina, ručnik ili krpa

  • Dugačka četka (štap, ravnalo...)

  • Selotejp ili neka ljepljiva traka

  • Sušilo za kosu (fen)

Pribor za čišćenje radijatora

ČIŠĆENJE RADIJATORA


Kako očistiti radijator na jednostavan način? → Slijedite ove jednostavne korake u nastavku kako bi vaši radijatori ponovno izgledali čisto i sjajno te kako bi bili sigurni da dobro rade, da vam štede novac i održavaju toplinu.

Kako bi uspješno očistili radijatore potrebno je:

  1. Isključiti grijanje
  2. Usisati prašinu iz radijatora
  3. Pomoću četke očistiti dijelove koje niste mogli usisati
  4. Sušilom ispuhati ostatak prašine
  5. Vanjski dio radijatora obrisati mokrom krpom kako bi uklonili svu prašinu
  6. Temeljito obrisati radijator suhom krpom

1. korak - ISKLJUČITE GRIJANJE

Prije nego počnete čistiti svoj radijator, važno je provjeriti je li vaše grijanje isključeno.

Ne samo da je to sigurnija opcija nego pokušati očistiti vrući radijator te se na taj način opekli.

Također, ima i više smisla početi čišćenje kad je radijator hladan jer će to zaustaviti konvekcijsku struju.

Isključite grijanje prije čišćenja radijatora

2. korak - UKLJUČITE USISAVAČ

Za početak, morate probati usisavačem izvući što je moguće više prašine iz unutrašnjosti radijatora, okolo radijatora i ispod radijatora.

Ako imate odgovarajuće dodatke koje ste dobili uz vaš usisivač, možda ćete čak moći usisati prašinu i iz peraja, odnosno cijelu unutrašnjost radijatora na jednostavan način.

Ali ne brinite, postoje i drugi načini čišćenja unutrašnjosti radijatora.

usisavanje prašine ispod radijatora

3. korak - ČIŠĆENJE ČETKOM

Naravno, možete kupiti specijalne četke za čišćenje radijatora, ali zašto ako ne morate?

Svatko će vam reći da postoji više zadovoljstva u obavljanju posla s alatima koje ste sami napravili.

Samo uzmite dugačak komad drveta, štap ili nešto duže poput mjerila ili ravnala, zamotajte tkaninu oko vrha i osigurajte je na tom mjestu sa selotejpom pazeći da ne prekrijete previše tkanine ljepljivom trakom.

Stavite ručnik ispod radijatora (kako biste uhvatili prašinu kada bude padala) i počnite gurati dugačku četku po stražnjem dijelu radijatora, od vrha do dna, gurajući prašinu i prljavštinu sve dok ne bude čisto.

Ponovite to na svakom dijelu svog radijatora, sve dok ne uklonite većinu prašine.

4. korak - SUŠILO ZA KOSU

Vjerovali ili ne, ali doista jednostavan način izbacivanja prašine iz unutrašnjosti i pozadini vašeg radijatora je uporaba sušila za kosu.

Samo usmjerite sušilo za kosu u utore na vrhu radijatora i uključite na najvišu postavku koju imate na sušilu.

To bi vam trebalo pomoći da se riješite svih ostataka prašine unutar i iza vašeg radijatora, samo budite sigurni da ste stavili ručnik ili krpu na pod ispod radijatora prije nego počnete s čišćenjem.

5. korak - NASAPUNAJTE RADIJATOR

Uzmite kantu i napunite je toplom vodom.

Ulijte malo deterdženta za pranje ili svoju omiljenu tekućinu za čišćenje u kućanstvu.

Promiješajte vodu i deterdžent da bi dobili sapunicu.

Uronite spužvu u vodu i ocijedite je tako da je malo vlažna, ali da nije natopljena vodom.

Obrišite vanjski dio radijatora spužvom, pazeći da ne prskate previše kapljica na pod ili tepih.

Čišćenje radijatora

6. korak - OSUŠITE RADIJATOR

Obrišite radijator suhom krpom kako biste izbjegli njegovo hrđanje.

I posljednje, provjerite zid iznad radijatora, ponekad vrućina može izazvati prljavštinu i prašinu na zidu iznad radijatora.

Koristeći istu sapunastu vodu, jednostavno brzo protrljajte zid, pazeći da ne oštetite boju ili tapete.

+ Dodatni savjeti za čišćenje radijatora


  • Obavezno redovito usisavajte svoje radijatore, to će vam pomoći ne samo u zaštiti od alergija, nego će svakako pomoći da vaše grijanje uvijek radi na optimalnoj razini!
  • Kao i kod unošenja promjena u radijatore - poput instaliranja novih - ljeto je najbolje doba godine za temeljito čišćenje!
  • Ako su paneli radijatora preuski za guranje tkanine ili prašine, uvijek možete koristiti komprimirani zrak!
  • Nikada ne pokušavajte ukloniti panele na električnom radijatoru radi čišćenja jer možete oštetiti mehanizam grijanja!
  • Ako doista želite svom radijatoru pružiti čistoću i potpunu promjenu u izgledu, uvijek ga možete izvaditi iz zida i temeljno očistiti ili čak radijator obojiti u drugu boju!

 

Ukoliko ne želite sami očistiti svoje radijatore, pronađite profesionalnog čistača ako se vaš radijator nije jako dugo čistio od prljavštine ili ako ste se tek doselili u kuću i ne želite čistiti tuđu prašinu.

Stvarno prljavi radijatori mogu predstavljati rizik za vaše zdravlje zbog nakupljanja alergena i samo će vam smanjiti kapacitet grijanja što znači da će radijatori više raditi pa ćete imati i veće troškove grijanja.

Stoga, ako mislite da ne možete sami obaviti posao, jednom godišnje dovedite stručnjaka da to učini umjesto vas.

Na taj način možete biti sigurni da će vaš radijator biti očišćen od alergena i za trenutak izgledati sjajno i novo.

Ukoliko ne znate kako pravilno odabrati radijator za Vaš dom, saznajte na našem blogu ⇒ Vodič za kupnju radijatora.

Ukoliko želite kupiti nove radijatore, pogledajte našu ponudu na Exterim Web Shop-u:


Za više informacija obratite nam se na  [email protected]!Exterim logo

Primaj besplatne savjete i novosti iz svijeta grijanja! Pridruži se: