Izbornik
0 0
SAVJETI ZA ODABIR MIJEŠALICE

Kako odabrati slavinu

Datum objave: 17. veljača 2022.

Slavine ili pipe se neizostavno nalaze u svakom domu, u svakom kućanstvu. Većina ljudi nije ni svjesna koliko često u danu koristi slavine. Koristimo ih svakodnevno, i to svaki član kućanstva više puta, pri pranju ruku, tuširanju, pranju suđa, u dvorištu za pranje suđa, navodnjavanje travnjaka i sl.

Ipak, i slavine imaju svoj vijek trajanja te i na njih utječe protok vremena, a i voda, odnosno kamenac u njoj. U jednom trenutku svaku slavinu bit će potrebno zamijeniti novom.

Zamjena slavine ili pipe radi se najčešće kada dođe do kvara, odnosno dotrajalosti iste te ona više ne funkcionira. Uz to, zamjena slavina često se obavlja u sklopu renovacije doma, odnosno adaptacije kupaonice.

Nove slavine trebat će i osobe koje grade novu kuću.

U svakom od tih slučajeva bit će potrebno donijeti odluku. Koju slavinu izabrati?

Koje vrste slavina postoje?

Slavine možemo podijeliti prema više kriterija:

  • vanjske i unutarnje slavine
  • visokotlačne i niskotlačne slavine
  • jednoručne miješalice ili slavine
  • zidne slavine i slavine ugrađene u sudoper/umivaonik

Vanjske i unutrašnje slavine koristimo kao mehaničke uređaje kojima otvaramo i zatvaramo dovod vode iz vodovodne mreže prema sanitarijama. Koristimo ih na kadi, tuš kabini, umivaoniku,sudoperu, ali nisu rijetkost ni vanjske slavine, osobito u gospodarskim prostorima, gdje je moguće i potrebno omogućiti dovod vode. 

Visokotlačna slavina je standardna slavina s dvije cijevi koje se spajaju na centralni sustav, odnosno bojler. Miješalice koje imaju dvije cijevi uobičajene su i češće ćete za njih čuti pod nazivom obična ili standardna slavina nego visokotlačna slavina. 
Niskotlačne slavine najčešće koristimo u kuhinji, mada ih je moguće naći i u kupaonici, a bojler može biti nadpultni (iznad sudopera) ili podpultni (ispod sudopera). Kod nadpultnog bojlera potrebna je zidna slavina, a kod podpultnog se ugrađuje stojeća slavina. Ovakve slavine ili miješalice su vrste slavine s tri cijevi i spajaju se na niskotlačni bojler.
Niskotlačni bojler i slavina mogu biti vrlo praktični za toplu vodu, osobito ako imate dodatni odvojeni toalet. 

U današnje vrijeme za jednoručne miješalice može se reći da su najpraktičnije, te vrlo jednostavne za korištenje i doslovno jednim pokretom ruke možemo odabrati temperaturu i intenzitet protoka, odnosno tlak vode kakav trebamo.

Zidnim je slavinama izvod postavljen na zid, odnosno slavina se montira tako da je postavljena u zidu iznad sudopera. Sudoperne slavine ugrađuju se u otvor u sudoperu ili umivaoniku, odnosno instalacija je ispod sudopera te izlazi iz njega. 

Podjela ima još, no ako otprilike znate što tražite, neće vam, uz malo vremena i truda, biti teško odabrati pravu pipu za vašu kupaonicu ili kuhinju.

Prije svega trebate odabrati onaj tip slavine koji vam je potreban – nisu iste slavine za sudoper i za umivaonik, kao ni slavine za bide u odnosu na one za kadu i tuš.

Dodatno, kod svake vrste slavina imate više izbora po pitanju cijene, kvalitete i samog izgleda. Na našem web shopu možete pronaći više vrsta slavina koje bi vam mogle biti potrebne. 

Miješalica za umivaonik

Miješalica za umivaonik jednostavna je i jedna od najčešće ugrađivanih i korištenih slavina. Njena jednostavnost, funkcionalnost i uglavnom povoljna cijena čine ju dobrim izborom za većinu kućanstava.

Miješalica za bide

Bide je još uvijek popularna i praktična sanitarija, a da biste iskoristili puni potencijal bidea, potrebna je i miješalica za bide, prilagođena upravo tom načinu korištenja.

Miješalica za sudoper

Miješalica za sudoper specifičnog je oblika i dimenzija, maksimalno prilagođena upotrebi na sudoperu, a da pritom ne predstavlja smetnju prilikom pranja suđa. Postoje razne vrste, oblici i izvedbe ovih miješalica. Neka od njih možete pomicati u više smjerova, neke imaju ugrađen tuš za suđe koji možete izvlačiti, a neke su klasične.

Za slavine za sudoper je poželjno da su dovoljno visoke da omogućuju sipanje vode i u veće posude i lonce, ako imate potrebe za time. Slavine s glavama za raspršivanje i slavine koje sadrže fleksibilna crijeva su odličan izbor za vašu kuhinju. Fleksibilna crijeva su dizajnirana s mnogim funkcionalnim značajkama i mogu unijeti promjene u vaš prostor da biste si smanjili količinu vremena provedenog na sudoperu. 

Miješalica za kadu i tuš

Kao i prethodna vrsta, i miješalica za kadu i tuš posebnog je oblika i dimenzija, prilagođena upotrebi i ugradnji u tuš kabine i iznad kada. I one mogu biti jednoručne, a mogu biti i izvedene na način da si na dvije ručke podešavate hladnu i toplu vodu.

U današnje su vrijeme i sve popularnije termostatske miješalice za kadu i tuš. Kod termostatskih miješalica u kupaonici izvrsno je što izlazi samo voda željene temperature. Ukoliko nestane vruće vode prilikom tuširanja, hladna voda se automatski zatvara, stoga nikada nećete naići na nelagodu hladne vode tijekom tuširanja.   

 

Moderne slavine

Ako vas ipak zanima nešto drukčije i želite vašem domu pružiti notu elegancije, luksuza i kreativnosti, crne mat miješalice branda Wisla savršen su izbor za vas. Ovaj tip slavina sasvim sigurno neće proći neprimijećen od strane vaših gostiju, a i vi i vaši ukućani uživat ćete u njima. Osim jedinstvenog atraktivnog izgleda i elegancije, krasi ih i visoka kvalitete i funkcionalnost. Mjed kao materijal izrade osigurava im dugotrajnost, a pritom se vrlo lako i jednostavno održavaju. Uz garanciju od 5 godina, s ovim crnim mat slavinama sasvim sigurno nećete pogriješiti.

 

Gdje kupiti slavinu?

Sve vrste slavina koje su vam potrebne, kao i potrebna crijeva i ventile, možete kupiti putem Exterim web shopa. U našoj ponudi pronaći ćete sve vrsta slavina, ali i ostale kupaonske opreme. Osim putem web shopa, možete nas posjetiti i u našim poslovnicama u Osijeku i Đakovu. Ako vam je potrebna pomoć ili savjet pri izboru odgovarajuće slavine, naši ljubazni djelatnici stoje vam na raspolaganju.

 

Za više informacija obratite nam se na  [email protected]

Primaj besplatne savjete i novosti iz svijeta grijanja! Pridruži se:
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps 

Live chat

Sendgrid

Google analytics

Google ecommerce

Facebook pixel