Izbornik
0 0
Proučite vrste, cijene i veličine radijatora te dodatne faktore koji utječu na pravi izbor!

Kako je najbolji radijator za centralno grijanje za Vaš dom?

Datum objave: 06. travanj 2018.

Radijator je jedan od osnovnih grijaćih tijela interijera, ali njegov dizajn utječe i na estetiku prostora. Različite boje, materijali i oblici pretvaraju radijatore u dekorativne objekte u prostoru, ali kako bi se pravilno odabrao radijator potrebno je proučiti dodatne faktore kao što su veličina ili površina prostora.


Prije konačnog odabira radijatora, važno je znati toplinski učinak modela i tipova radijatora pa tek onda odabrati najbolji radijator za centralno grijanje koji se najviše isplati kupiti.

Veličina radijatora se većinom prvobitno određuje na osnovu površine prostorije, također veličina radijatora ovisi o kubikaži grijanog prostora, orijentaciji prema stranama svijeta i debljini izolacije na vanjskim zidovima.

Odabir bilo kojeg radijatora počinje određivanjem količine topline koju mora stvoriti u prostoriji u kojoj se postavlja!

Najjednostavnije za izračun je koristiti površinu i visinu sobe. Snaga uređaja za grijanje mora odgovarati standardu grijanja.

Ako su sobe standardne visine (3 metra), onda su proračuni jednostavni. Lako se izračunava koliko je odjeljaka potrebno za zagrijavanje sobe.

Ukoliko imate prostor s termoizolacijom i PVC stolarijom vrijednosti možete smanjiti do 20%, odnosno povećati ako je prostor bez fasade i s lošom izolacijom. 

Ukoliko je prostor dobro izoliran, može se uzeti u obzir izračun: 1 odjeljak/m2

m2 sobe sa jednim vanjskim zidom i prozorom treba iznositi 100 W

Npr. neka je prostor sobe 25 m2. Taj broj pomnožimo sa 100 W i dobijemo 2500. To znači da je potrebno zagrijavati 2.5 kW/h. Dobiveni rezultat se dijeli s vrijednošću naznačenom u dokumentaciji za radijator.

Nadalje, npr. neka radijator izdvaja 180 W, onda 2500 podijelimo sa 180 W i dobijemo 13.88. Kada zaokružimo rezultat dobijemo da je potrebno 14 odijeljaka. Izračun:

       25 x 100 = 2500 / 180 = 13.88 = 14

Koliko je potrebno stupnjeva (°C) i vata (W) za svaku pojedinu prostoriju?


 • Hodnik - 18°C ili 70 W/m3
 • Spavaća soba - 18°C ili 70 w/m3
 • Kuhinja - 20°C ili 77 w/m3
 • Dnevni boravak - 22°C ili 85 w/m3
 • Kupanica - 24°C ili 93 w/m3
 • Izdvojeni WC - 18°C ili 7o W/m3

Izračun: širina x dužina x visina
Npr. ukoliko je kupaonica dugačka 2 metra, široka 2,5 metra i visoka 3 metra, pomnožimo:

2 x 2,5 x 3 = 15 m3 x 93 W/m3 = 1.395 W

Kod svake adaptacije, gradnje nove kuće ili useljenja u novi stan prvo se treba pobrinuti za grijanje i izolaciju.

Za svaka 2°C više, povećava se kapacitet za 10%. Za prostorije koje se nalaze na sjevernoj strani dodaje se jos 10%, za lošu izolaciju dodaje se još 15%, a za dobro izolirane prostorije smanjuje se za 10 %. Kada se izračunaju sve prostorije, dobije se snaga kotla koja je potrebna.

KAKO RADE RADIJATORI?


Radijatori za centralno grijanje su grijaća tijela koja se zagrijavaju putem vode te isijavaju toplinu, odnosno namijenjeni su predaji topline u kući ili stanu.

Energija koja nastaje zagrijavanjem vode uz pomoć izvora topline prenosi se putem radijatora na zrak unutar prostora. To znači da voda koja se nalazi u cijevima dolazi do radijatora gdje se ta toplina zagrijavanjem radijatorskog tijela prenosi na zrak.

Kroz radijatore zrak lagano cirkulira i brzo se zagrijava te se diže do stropa gdje se počinje hladiti i ponovno padati do dna prostorije. Na taj se način postiže cirkulacija zraka koja održava odgovarajuću temperaturu u prostoriji.

Redovita izmjena zraka je važna za svaki prostor, također i zbog higijenskih uvjeta. Bitno je pravilno postaviti radijatore adekvatne toplinske učinkovitosti kako bi se održavala konstantna temperatura ugodna za boravak u prostoriji.

VRSTE RADIJATORA 


Radijatori se mogu podijeliti prema materijalu od kojih su izrađeni ili prema izvedbi ploha. Osnovna podjela radijatora koji se danas ugrađuju:

 1. Pločasti radijatori (čelični - kompaktni ili ventilski)
 2. Cijevni radijatori (kupaonski)
 3. Aluminijski radijatori

 

Vrste radijatora: pločasti, cijevni i aluminijski radijatori za centralno grijanje

Pločasti radijatori 

Drugim imenom ih zovemo čelični radijatori i trenutno su vodeći na tržištu.

Pločasti radijatori su preuzeli vodstvo zbog:

- razvoja tehnologije koja je omogućila nižu cijenu proizvodnje

- ulaganja u tehnologiju proizvodnje i korištenja kvalitetnog čelika što je omogućilo duži vijek trajanja radijatora

- ulaganja u dizajn i nove izvedbe poput srednjeg priključka, glatkog dizajna, vertikalne izvedbe

Glavna prednost pločastih radijatora je što su male dubine i jednostavno se čiste. Drugačije su dizajnirani od rebrastih radijatora jer su ugrađeni ventil i cijevi kojima putuje voda skriveni te su zbog toga vanjskim izgledom elegantniji.

Pločaste radijatore sačinjavaju ravne i glatke ploče koje se mogu postaviti u više redova ili se na njih postavljaju konvekcijske lamele za poboljšanje toplinskog učinka.

Uklapaju se u sve prostore jer su lijepo oblikovani, tanki, jendostavni i elegantni te neutralni u prostoru za razliku od člankastih radijatora koji su vizualno grublji.

Nižih su cijena u odnosu na aluminijske radijatore, a imaju i dug vijek trajanja. Uz dobro održavanje i normalnu upotrebu mogu trajati oko 20-30 godina.

Pločasti radijatori su bez članaka i obično se isporučuju u određenoj dužini i visini zapakirani u zaštitnu foliju s priborom za ovješenje.

Pločasti radijatori se proizvode u 4 različita tipa (11, 21, 22, 33), različitih dužina, visina i voltaže. Imaju povoljniji omjer cijene i učinka te su dostupni u različitom dizajnu koji se može dobro uklopiti u prostor. Mogu se primijeniti za dvocijevno i jednocijevno grijanje.

Pločasti radijatori se sastoje od dva tipa:kompaktni i ventilski pločasti radijatori

 • KOMPAKTNI RADIJATORI - spajaju se u već nastanjenim prostorima, s bočne strane (lijeve ili desne) najčešće bakrenim cijevima
 • VENTILSKI RADIJATORI - spajaju se tijekom izgradnje novih objekata s pex-al-pex cijevima i priključak se nalazi ispod radijatora

Cijevni radijatori

Cijevni ili kupaonski radijatori imaju kružne cijevi koje služe za grijanje i najviše se koriste u kupaonicama i kuhinjama.

Glavna značajka kupaonskih radijatora su međusobno povezane cijevi koje su postavljene okomito ili vodoravno.

Ovakva vrsta radijatora najčešće se postavlja u kupaonice zbog njihove praktičnosti i izgleda u uskim prostorima.

Također su se pokazali vrlo praktičnima za sušenje ručnika i ostale tekstilne opreme.

Postoje različitih dimenzija, oblika i boja tako da se bez problema uklapaju u svaku modernu kupaonicu.

Elegantni su, učinkoviti i trajni koji svojim tankim dizajnom čine idealno rješenje za male i uske prostore.

Kupaonski radijatori su savršeni za uske i male prostore!

Aluminijski radijatori 

Aluminijski radijatori su člankasti radijatori koji se sastoje od međusobno povezanih članaka čiji ukupan broj ovisi o toplinskim potrebama prostora.

Isporučuju se u člancima i spajaju ovisno o potrebnoj snazi za zagrijavanje prostora.

Pružaju određenu fleksibilnost kod projektiranja sustava ili ako je potrebno nadograditi radijatore, odnosno zamijeniti ili nadograditi pojedine članke. 

Međusobno povezani članci čine jedinicu radijatora, a broj članaka ovisi o veličini prostora kojeg je potrebno grijati.

Najveća mana rebrastog radijatora je njegovo otežano čišćenje, dok im je prednost dugi vijek trajanja.

Dugo su bili vodeći na tržištu zbog svojih iznimnih toplinskih svojstava te visoke otpornosti na koroziju.

Cjenovno su postali skuplji od čeličnih zbog svojih kvalitetnih značajki pa ponekad predstavljaju i luksuz. 

Člankasti radijator LipovicaKod većine grijaćih tijela toplina se isijava dok se kod aluminijskih radijatora veći dio topline odaje konvekcijom što znači da uslijed zagrijavanja dolazi do intezivne cirkulacije zraka među rebrima članaka, a što je veća brzina strujanja bolji je prijenos topline.

Odlikuje ih lijep izgled, glatka prednja površina, lagani su pri transportu i lako se montiraju.

Mana im je što su komplicirani za čišćenje jer se prašina i grinje uvlači u nedostupne dijelove radijatora, odnosno rebra.

Također, zbog intezivne cirkulacije sobnog zraka ponekad se pojavljuju tamne mrlje na zidovima od aluminijskih radijatora.

 

GDJE SE POSTAVLJAJU RADIJATORI?


Pozicija radijatora je najbitnija zbog maksimalne učinkovitosti.

Radijatori se većinom postavljaju uz prozore i staklene stijenke kako bi zagrijali hladni zrak koji ulazi u prostor.

Prozori i staklene stijenke su najkritičnija mjesta prostora zbog pada temperature. Ponekad je teško ispuniti ovo pravilo, a ukoliko se ne može ispoštovati tada je najbolje radijatore postaviti što bliže tim kritičnim mjestima.

Veličina radijatora određuje se proračunom koji uzima u obzir sve prostorne parametre kao i debljinu zidova, vrstu fasade, veličinu i tip vrata i prozora, namjenu te temperaturu koja se želi postići u prostoru.

Radijatori za centralno grijanje su često nužan element opreme prostora, ali njihov dizajn je sada prilagođen modernim potrebama i visokim estetskim kriterijima suvremenog stanovanja.

Klasični ili dekorativni, ukoliko su pravilno odabrani i postavljeni grijat će vas u hladnim danima i stvarati udobnost u prostorijama.

Izbor radijatora ovisi o osobnim željama i svoti novca koju ste voljni potrošiti na radijator. Zapamtite, potrebno je izabrati radijator dovoljnog toplinskog učinka s obzirom na volumen prostora koji želite grijati kako bi vam bilo ugodno i toplo!

 

KAKO PRAVILNO ODRŽAVATI RADIJATORE?


Koliko ste puta očistili radijatore?

Budite iskreni.

Dva puta godišnje? Jednom? Nijednom?

Čim upalite radijatore oni počinju prikupljati velike količine prašine → Zbog toga ih je potrebno s vremena na vrijeme iznutra i izvana dobro očistiti.

Kod nekih radijatora čišćenje i održavanje nije jednostavno, posebno kada se radi o rebrastim radijatorima, oni su pravi sakupljači prašine.

Za čišćenje prašine na rebrima radijatora najbolje je koristiti posebne četke predviđene za tu svrhu, a vanjske površine rebrastih, pločastih i cijevnih radijatora treba održavati blagim sredstvima koja neće oštetiti površinu radijatora.

Ukoliko nemate posebne četke, najlakše ih je očistiti ispuhivanjem prašine s usisavačem ili fenom.

Ako su vaši radijatori izrađeni od posebnih materijala koji zahtjevaju specijalno održavanje, trebalo bi biti naglašeno u uputstvima.

Dekorativni radijatori ponekad zahtjevaju specijalna sredstva za održavanje jer se sastoje od različitih materijala. 

Prije početka sezone grijanja radijatore je potrebno odzračiti posebnim ključem za odzračivanje i tako ispustiti zrak koji ometa njihovo pravilno funkcioniranje te ih očistiti! 

Radijatore koji se ne koriste redovito treba postaviti na minimalnu temperaturu kako se voda u cijevima ne bi smrznula i kako ne bi došlo do neželjenog pucanja radijatora.

Poslije sezone grijanja radijatore je također potrebno očistiti od prašine koja je skupljala za vrijeme sezone grijanja.

Prašina u radijatorima može zatvoriti protok topline što znači da radijatori moraju više raditi kako bi zagrijali cijelu prostoriju.

Očistite radijatore jer će vam čisti radijatori pomoći uštedjeti na troškovima grijanja!

Kako bi uspješno očistili radijatore potrebno je:

 1. Ugasiti radijatore
 2. Usisati prašinu iz otvora ili sušilom za kosu ispuhati na pod gdje ju tada lako možete obrisati ili usisati
 3. Pomoću četke dosegnite dijelove do kojih ne možete rukom
 4. Vanjski dio radijatora obrišite mokrom krpom kako bi uklonili svu prašinu i temeljito osušite

 

Ako ste u tijeku traženja radijatora za centralno grijanje koji će se funkcionalno i estetski uklapati u vaš dom svakako pogledajte Exterim ponudu radijatora i Radijatorski pribor. Ukoliko ne znate koji radijator odabrati, provjerite životni vijek radijatora, održavanje i snagu zagrijavanja određenih veličina prostora. Za više informacija obratite nam se na  info@exterim.hr!


Posjetite naš WEB SHOP www.exterim.hr

Primaj besplatne savjete i novosti iz svijeta grijanja! Pridruži se: