Izbornik
0 0
Smjernice Vašem novčaniku

Grijanje ostaviti uključeno ili ga stalno paliti/gasiti?

Datum objave: 05. studeni 2019.

Tema u ovom članku izaziva veliku raspravu između vlasnika kuća, od kojih se mnogi ne mogu složiti oko toga je li skuplje stalno uključivati i isključivati grijanje ili ostaviti upaljeno grijanje cijelo vrijeme. Gasiti grijanje preko noći dok spavate ili ne? Gasiti grijanje kada ste izvan kuće ili ne?


Dani su kraći, hladniji i vlažniji, a većina stanovnika se užasava hladnoće i uključuje svoje centralno grijanje te ga redovito koristi, ali ne zna koji je pravi način.

Svatko tko želi pokušati smanjiti račune što je najviše moguće, postavljat će pitanja: kako mogu sniziti račune? Je li efikasnije stalno imati grijanje uključeno?

Grijanje vode je stalan i kontinuirani proces od kojeg svakog zaboli glava kada stignu računi koje treba platiti.

Navesti ćemo razloge zašto grijanje ne biste stalno trebali isključivati/uključivati, kao i druge savjete kada je riječ o opskrbi grijanja.

Bilo kako bilo, čitajući ove smjernice, otkrit ćete da li uključivanje/isključivanje sustava grijanja i bojlera, odnosno grijanja vode odgovara vama, vašoj obitelji i vašem novčaniku.

Dakle, je li skuplje konstantno uključivati i isključivati grijanje ili ne?

Vrijeme uključivanja grijanja


Ako se pitate je li skuplje stalno paliti grijanje kad vam treba i gasiti grijanje kad vam ne treba, odgovor je bez sumnje → Da, skuplje je!

Razmotrite sljedeći scenarij. 

Zima je. Hladno je i samo je nekoliko stupnjeva iznad nule izvan vašeg doma, a vi želite upaliti svoje grijanje kada dođete kući.

Ukoliko je vaše grijanje već na 17 stupnjeva, povećanje do 22 stupnja nije ogroman skok i neće dugo trajati da se dostigne ta temperatura i da vam bude ugodno za boravak.

Ali, ako uđete u vaš dom i unutra je 7 ili 8 stupnjeva jer niste imali uključeno grijanje, trebati će vam duže i više energije da dostignete temperaturu od 22 stupnja.

Što znači da ste prvotnim isključivanjem grijanja napravili pogrešku jer ste mislili da je jeftinije uključivati/isključivati grijanje i tako ste sebi napravili trošak jer povlačenjem više energije grijanje ste učinili sve skupljim.

Naravno, mnogi ljudi ne žele trošiti novac za grijanje prazne kuće cijeli dan dok su na poslu pa u nastavku vam donosimo što možete učiniti povodom toga!

Pametno upravljanje energijom


Održavanje previsokih temperatura zraka u prostorijama te spuštanje temperature otvaranjem prozora jedna je od najčešćih grešaka kojima rasipamo energiju.

Pronalaženje inovativnih ideja za očuvanje energije mnogo je lakše u današnjem svijetu nego prije 30 godina, prije nego što je nastao internet.

S obiljem tehnologije povezane s potrošnjom energije kojoj u današnje vrijeme imamo pristup stvorili su se novi oblici upravljanja energijom.

Pitanje je sada: Je li tada skuplje stalno uključivati i isključivati grijanje? → Ovisi!

PAMETNI TERMOSTATI


Srećom, u informacijskoj revoluciji u kojoj živimo nije nam teško i toliko skupo postaviti termostate za mjerenje temperature, mjerenje potrošnje energije, uključivanje/isključivanje grijanja, bilo fizičko postavljanje ili putem aplikacije s mobilnog telefona.

Tako povezani sa svojim sustavom grijanja putem interneta možete daljinski upravljati potrošnjom energije vašeg doma.

Provjerite našu ponudu → TERMOSTATI

POER wifi termostat za centralno grijanje

Što to znači i što vam nudi Smart Wi-Fi Termostat?


S WiFi termostatom možete uključiti i isključiti vaše grijanje na daljinu i to gdje god se nalazili i kada god vi želite.

Možete programirati termostat tako da po noći dom spavate ili dok ste izvan kuće, temperaturu postavite na nižu vrijednost ili ugasiti grijanje kada odlazite ujutro iz kuće.

Također, pametnim termostatom možete regulirati sustav grijanja tako da se ugasi sat vremena prije nego izlazite iz kuće te da se upali pola sata ili sat vremena prije nego se vraćate kući na primjer s posla.

Sobni termostat regulira temperaturu u prostoru na taj način da uključuje kotao i pumpu centralnog grijanja kad temperatura u prostoru padne ispod određene zadane vrijednosti.

Ugradnjom sobnog termostata možete smanjiti troškove za grijanje od 7-15 %!

Pametni sustavi nadzora omogućuju vam upravljanje potrošnjom energije vašeg doma na malom zaslonu koji je pričvršćen na zid.

Termostati vam pružaju pravovremene, visokokvalitetne podatke koi vam olakšavaju potrošnju.

S podacima u stvarnom vremenu možete pogledati statistiku, poduzeti radnju u vašem domu i mijenjati vlastite navike tijekom dužeg vremenskog razdoblja da biste smanjili prosječne vrijednosti korištenja.

Pročitajte u našem prošlom blog-postu 6 savjeta kako uštedjeti uz pametni termostat!

IZOLACIJA


Toplina stalno traži način da pobjegne izvan vašeg doma u svakoj mogućoj prilici → bilo kroz zidove, otvorene prozore ili rupu na krovu. Tu na red dolazi izolacija da spasi cijelu situaciju.

Izolacija igra dvije važne uloge u očuvanju energije za vaš dom.

Očito je da izolacija čuva toplinu u vašem domu, ali ono što je također bitno, dizajnirana je tako da zadrži toplinu da vašem domu održava ugodnu lijepu prosječnu temperaturu tijekom cijele godine, a ne samo tijekom zimskih hladnih mjeseci!

To znači da toplinska izolacija ne samo da smanjuje gubitke u zimskom razdoblju, već omogućava da se u ljetnom razdoblju vaša kuća ne pregrijava.

Toplinska izolacija također štiti zgradu od štetnih vanjskih utjecaja i njihovih posljedica kao što su vlaga, smrzavanje, pregrijavanje.

Ako vaš dom nije ispravno izoliran, novac i toplina vam cure iz zidova!

Gubici i dobici toplinske energije kroz zidove i prozore na kući

NOVI BOJLER


Ako ste ikad rekli "Moji računi su previsoki", a još uvijek imate stari bojler, bacate novac niz cijevi!

Stari bojleri su jedna od najmanje energetski učinkovitih instalacija koje možete imati u vašem domu!

Novi bojleri su doslovno dizajnirani za uštedu energije, a neki bojleri imaju i digitalno sučelje koje će vam pomoći u jednostavnijem upravljanju energijom.

Također, investicija u novi bojler će vam se brzo vratiti.

Ukoliko niste sigurni koji je bojler najbolji za Vaš dom pročitajte Vodič za kupovinu novog bojlera!

SAVJET + Razlog zašto ostaviti upaljen bojler

Postoji još jedan ključan razlog koji bi vas mogao uvjeriti da ostavite uključen bojler kako bi uštedjeli novac.

Preporučujemo da bojler promijenite na niži stupanj, ali da još uvijek bude vruć, kako bi vaš grijač učinkovitije uštedio na računima energije u cjelini.

Računi za grijanje vode mogu iznositi čak 18% ukupne potrošnje energije, tako da sve izmjene koje možete izvršiti u tom dijelu vašeg računa za energiju imaju izravan utjecaj na ukupna mjesečna plaćanja, tako da bi grijanje vode moglo radikalno smanjiti vaše troškove.

Provjerite našu ponudu → BOJLERI

Vaillant bojler za centralno grijanje

OBLAČITE SE PRIMJERENO TEMPERATURI


Toplija odjeća!

Vjerojatno zvuči kao savjet vaših roditelja, ali zapravo ima smisla.

Nosivši više slojeva odjeće kod kuće, možete si priuštiti smanjenje temperature vašeg doma za nekoliko stupnjeva.

Ako ugasite grijanje, koristit ćete manje energije, zar ne?

Ali to je nemoguće u zimskim mjesecima.

Logično bi bilo da nosite topliju odjeću u zatvorenom prostoru tijekom zime, a hladniju odjeću tijekom ljeta.

Nemojte se razbacivati energijom, ukoliko upalite grijanje i bude vam vruće namjestite optimalnu temperaturu u kojoj možete boraviti.

Smanjenjem temperature grijanja za 2 stupnja možete puno uštedjeti!

Stoga, razmislite hoćete li tijekom zimskih mjeseci u kući hodati u kratkim ili dugim rukavima!

Toplija višeslojna odjeća za efikasnu potrošnju energije

Po zimi sigurno ne želite uključivati i isključivati konstantno grijanje, jer to predstavlja još jedan rizik.

Ti strojevi nisu savršeni, a što ih se sve više pali/gasi to je vjerojatnije da će se pokvariti, odnosno postati će neispravni.

Prema tome, ozbiljno je pitanje oko problema uključivanja i isključivanja grijanja u vašem domu.

Loše održavanje ili zapuštenost uređaja je uzrok Broj 1 prestanku rada sustava grijanja ili hlađenja!

Postoji mnogo drugih taktika koje možete iskoristiti kako biste smanjili svoje račune.

Možete izabrati razne pametne kontrole grijanja kako biste uštedjeli novac u svakom trenutku u godini!


Za više informacija obratite nam se na  [email protected]!

Primaj besplatne savjete i novosti iz svijeta grijanja! Pridruži se: