Izbornik
0 0
Što je sustav "kap na kap", za što se koristi, koji fitting koristiti

"Kap na kap" sustav navodnjavanja

Datum objave: 12. ožujak 2021.

U današnje doba gotovo je nemoguće zamisliti uspješnog poljoprivrednika koji na svom tlu nema sustav navodnjavanja (ili barem ne razmišlja o istom).

Naravno, osim većih poljoprivrednih površina ljudi navodnjavaju i svoje okućnice i vrtove te javne površine, parkove, sportske terene...

► Što je zapravo navodnjavanje?

To je postupak kojim se tlu dovodi voda kako bi se postigla optimalna količina vlage za rast i razvoj biljaka, a time i bolji urod. Bez vode biljke ne mogu "iskoristiti" hranjive tvari iz tla.

Sada se postavlja pitanje – zašto koristiti navodnjavanje i koji je najisplativiji način navodnje?

Pokazalo se da je uzgoj pojedinih kultura povrća, a sve više i voća postao nemoguć bez kontinuiranog navodnjavanja. Da ne govorimo o održavanju travnjaka i površina pod ukrasnim biljem i sl., što nije samo pitanje potrebe već i estetike i prestiža.


Navodnjavanje sistemom "kap na kap"(ili "kap po kap") podrazumijeva najracionalniji utrošak vode u odnosu na sve druge načine navodnjavanja. Svrha ovakvog načina navodnjavanja je u stalnom dovođenju malih količina vode u jedinici vremena, čime se šok biljke izazvan naglim dovođenjem vode smanjuje na minimum, a nema ni tolikog zbijanja tla kao posljedice navodnje većom količinom vode u kraćem vremenskom razdoblju. Prednost ovakvog oblika navodnjavanja je i mogućnost da se s vodom, kroz sustav za navodnjavanje, do biljke dovede i hrana te potrebna sredstva za zaštitu čime se utrošak vremena i energije bitno smanjuje (zbog manjeg tlaka u sustavu), a i korištenim sredstvima racionalnije se upravlja.

Na taj način voda prolazi kroz cijevi te izlazi iz njih kroz posebne kapaljke koje su postavljene na određenom razmaku uzduž cijevi te kapanjem (kap po kap) vlaži tlo uz biljku. Navodnjavanje je na taj način iznimno precizno pa su gubitci minimalni.


Koje se cijevi i fittinzi koriste za navodnjavanje "kap na kap"?

Za navodnjavanje po sistemu "kap na kap" koriste se Politape cijevi. Exterim u svojoj ponudi ima cijevi od 100 i 500m s razmakom na 10 ili 20 cm.

  • Promjer trake: 16 mm
  • Radni pritisak; 0,7 - 1,5 bara
  • Razmak kapaljki: 10 i 20 cm
  • Debljina zida trake: 150µc
  • Količina vode po dužnom metru: 5/10 litara/h

 

Exterim osigurava 15% popusta na asortiman Politape cijevi, a cjelokupnu ponudu Politape cijevi možete pogledati OVDJE.


Tzv. Tape fitting se pokazao učinkovitim rješenjem za "kap na kap" sustav navodnje.Ponudu tape ventila, čepova, odvodnika i sličnog fittinga možete pogledati OVDJE.


► Koji fitting je pogodan i za navodnjavanje i pitku vodu?

Nemoguće je govoriti o navodnji i vodovodnom fittingu bez spominjanja PEHD (alkatan) fittinga.

 

Što je PEHD (alkatan/okiten) fitting i čemu duguje svoju popularnost?

Pod pojmom alkatana (PEHD, okiten) podrazumijevamo dugotrajno nepropusne spojeve od polietilena male mase, a visoke fleksibilnosti. Koriste se u sustavima pitke vode i navodnjavanju. Popularan su izbor jer su elektroneprovodljivi, otporni na koroziju i prema svim organskim materijalima, kiselinama i alkalijama. PEHD fitting može "podnijeti" visoki tlak, lagan je i lako se vari, a zahvaljujući gustom polietilenu nema straha od curenja vode i narušavanje njene kvalitete! Dakle, PEHD cijevi i fittinzi pružaju dobar omjer cijene i kvalitete.

Dio Exterimove ponude su PEHD cijevi od 1/2", 3/4, 1", 5/4", 6/4" i 2" (za koje odobravamo čak 35% rabata!).

⇒ Ovdje se nalazi cjelokupna ponuda PEHD fittinga.


 

 

 


* Detaljnije o PEHD i tape fittingu te cijevima za navodnjavanje na poveznici.

 

Izvor slika: Freepik


 

Za više informacija obratite nam se na  [email protected]!

 

Primaj besplatne savjete i novosti iz svijeta grijanja! Pridruži se: