Izbornik
0 0
Kako postići maksimalnu učinkovitost grijanja

Prednosti "smart" sustava grijanja

Datum objave: 10. kolovoz 2021.

Kada govorimo o grijanju i kontroli temperature u kući, još u relativno bliskoj prošlosti ljudi nisu mogli ni zamisliti da će moći upravljati svojim bojlerom putem Interneta, podesiti temperaturu u svom domu putem mobitela iako su kilometrima daleko ili da će dobivati obavijesti o npr. otvorenom prozoru dok je grijanje uključeno. Upravo to, ali i mnogo više, sada je moguće zahvaljujući tzv. smart uređajima.

                          

► Što je smart tehnologija i što omogućuje?

Smart tehnologija pomoću matematičih izračuna i algoritama omogućuje svojim korisnicima visoku učinkovitost bez nepotrebnih troškova, maksimalmu iskoristivost i upravljanje na daljinu. Upravljanje na daljinu se postiže spajanjem na Internet, a upravo to je jedna od glavnih odlika smart tehnologije.

U kontekstu grijanja i kontrole temperature, postavlja se pitanje što korisnici dobivaju ukoliko se odluče preći na "smart" uređaje? Uz smart termostate (koji su "srce" svakog sustava grijanja) možete programirati termostat prema svojim potrebama i životnim stilu (primjerice, vikendom uključite grijanje sat kasnije jer ne idete raditi). Također, ako temperatura u prostoriji padne, termostat će to prepoznati i pojačati grijanje dok se ne dosegne optimalna temperatura u prostoriji. Zahvaljujući tom sustavu, u kući vam nikada neće biti pretoplo ili prehladno.

Ustajanje ili dolazak kući u hladni dom te oleđivanje su stvar prošlosti jer sa smart termostatom možete upravljati i na daljinu te ga postaviti onako kako vi želite. Ovaj pametni sustav vam također javlja ako je npr. prozor u kući otvoren. Još jedna mogućnost je da postavite različiti režim grijanja za svaku sobu pojedinačno, prema svojim potrebama.

►Za koga je namijenjena smart tehnologija?

Smart tehnologija je namjenjena svakome tko želi imati potpunu i preciznu kontrolu nad svojim sustavom grijanja, bilo na poslu ili u svome domu.

Iako je u ovom članku fokus na stambenim objektima, vrijedi spomenuti da je termostat Quatum tvrtke Salus odličan odabir za hotelijere i iznajmljivače. Naime, uz Qauntum možete postaviti raspon temperature u granicama koje želite kako biste izbjegli astronomske račune zbog neodgovornog ponašanja gostiju. Više o tome OVDJE.

►Koji su noviteti na tržištu smart uređaja za regulaciju temperature?

Već spomenuta tvrtka Salus je na tržište plasirala niz termostata, pristupnika i upravljačkih traka za grijanje.

Ako želite imati termostat s kojim možete upravljati i grijanjem i hlađenjem (kontrola sustavima grijanja sa plinskim i uljanim kotlovima te toplotnim pumpama i rashladnim uređajima), a uz to želite tjedno programiranje gdje za svaki dan u tjednu kreirate raspored po vašim željama, tjedni termostat Salus T105RF je dobar odabir.

Termostat koji upravlja različitim zonama grijanja te kontrolira i vrijeme grijanje vode, a uz to se povezuje na Internet i njime besplatno upravljate putem besplatne aplikacije je internetski termostat Salus IT 500 i senzor IT 300 (koji služi za upravljanje drugom zonom grijanja).

 

 

                 

Još jedan programibilni termostat kojim možete upravljati pomoću aplikacije je Salus termostat HTRP – RF(50). On funkcionira dvojako: može raditi i online i offline (zahvaljujući Internet pristupniku – gatewayu UGE600 koji je središte Salus smart tehnologije). Uređaji međusobno komuniciraju putem ZigBee mreže, a više o pristupniku saznajte OVDJE.

Ipak, termostat Qauntum je, prema riječima njegova proizvođača, proizvod najviše klase. Prilagođen je svim vrstama grijanja, lako se montira i malenih je dimenzija. U sebi sadrži senzor vlage te opciju Warm Floor koja održava optimalnu temperaturu poda (i može se uključiti neovisno o trenutnom režimu grijanja, ali i onda kada grijanje uopće ne radi). Senzori očitavaju da se primjerice otvorio prozor i šalje vam obavijest o tome, a sve zahvaljujući ZigBee mreži putem koje termostat "komunicira". On može istodobno upravljati sa više zona grijanja, stoga je prikladan za velike prostore, čak i npr. sportske dvorane. Za svaku prostoriju možete kreirati režim rada, a ako vam trenutačni režim grijanja ne odgovara možete ga lako promijeniti. Algoritimi će izračunati moment uključivanja i isključivanja izvora toplinske energije kako bi se postigla željena temperatura, a termostat će primjerice i impulsno pojačati grijanje ako iz nekog razlog temperatura padne ispod one vrijednosti koju ste sami postavili.


 

Svi navedeni proizvodi imaju garanciju 5 godina.

                                                                                     


Zaključno, na tržište centralnog grijanja se svakodnevno plasira mnoštvo novih proizvoda i odabir proizvoda nije lak zadatak. No, proizvodi smart tehnologije su dobar odabir za one koji žele učinkovitost i jednostavnost rukovanja, personalizaciju i rad prema vlastitim željama u skladu sa tehnološkim dostignućima.

 

                                                                                

 

Izvor slika: Salus

 

Primaj besplatne savjete i novosti iz svijeta grijanja! Pridruži se: