Izbornik
0 0
Koji je najbolji bojler za Vaš dom?

Vodič za kupovinu novog bojlera

Datum objave: 01. srpanj 2019.

Vrijeme je za novi bojler!
Novi energetski učinkoviti bojler može vam uštedjeti stotine kuna na vašem računu za grijanje svake godine!


Iako nikada neće biti tako uzbudljivo kao što je kupnja novog automobila ili nečeg što vas stvarno usrećuje, kupnja novog bojlera je vjerojatno jedna od najznačajnijih i najvažnijih kupnji koje ćete ikada napraviti. 

Mnogo je razmatranja koje treba uzeti u obzir prije nego što kupite novi bojler.

Postavljate si pitanja poput koji je najbolji bojler za moj dom, koliko će me to koštati, postoji li trenutno popust na odgovarajući bojler?

Naravno tu je bitna i lokacija gdje bi bojler smjestili i kakve termostatske kontrole namjeravate koristiti.

To može biti prilično komplicirano, frustrirajuće i dugotrajno ako ne znate što radite i što trebate pa s ovim korisnim vodičem za kupnju novog bojlera nadamo se da vam donosimo sve što trebate znati (pa i više) o odabiru onog bojlera koji vam najbolje odgovara.

• VODIČ ZA KUPOVINU NOVOG BOJLERA •

1. KOJI BOJLER KUPITI?


Iako još uvijek postoji nekoliko iznimki od ovog pravila, gotovo svi novi i/ili zamjenski bojleri sada moraju biti visokoučinkoviti kondenzacijski bojleri koji pomažu smanjiti emisije CO2 [ugljikovog (IV) oksida] odnosno dimnih plinova za oko 25% i mogu vam uštedjeti oko 2000-3000 kuna godišnje na kućnom grijanju.

Znamo što sada mislite → "Nisu li kondenzacijski bojleri skuplji?"

Slažemo se da u početku jesu, ali to je velika investicija i trebali biste biti spremni izdvojiti novac za najkvalitetniji bojler, naravno unutar vašeg budžeta.

U svakom slučaju iako zbog njih imate nešto veći početni trošak od ostalih bojlera, prihvaćajući tu novu kondenzacijsku tehnologiju i nadolazeće troškove s njom, na kraju će vam se isplatiti budući da ćete novac vratiti tijekom vijeka trajanja novog bojlera kroz niže račune za grijanje.

Nakon što prihvatite taj trošak, vrijeme je da odlučite koja vrsta bojlera odgovara vašem domu i načinu života.

Vrste bojlera: kondenzacijski, kombinirani, kondenzacijski kombinirani, protočni, akumulacijski ili na dimnjak?

Koji je najbolji bojler?

→ Ne brinite, u mnogim slučajevima vrstu bojlera koju trebate određuje mjesto stanovanja, ali to je definitivno odluka koja bi trebala biti donesena uz pomoć stručnjaka kako bi utvrdili koji bojler je najbolji za Vaš dom.

U nastavku saznajte razliku između kombiniranog bojlera i kondenzacijskog bojlera, također njihove prednosti i nedostatke.

Kombinirani bojler Ariston CLAS EVO dimnjak

KOMBINIRANI BOJLERI

Kombinirani bojleri češće poznati kao "kombi bojleri" → najpopularnija su vrsta bojlera i nude toplinu i toplu vodu bez potrebe za spremnicima za vodu ili cilindrima.

Pogodni su za gotovo svaki dom, ali najbolji su za domove gdje više ljudi ne treba puno vruće vode u isto vrijeme.

Možete odabrati plinski kombi bojler ili električni kombi bojler. 

• PREDNOSTI KOMBI BOJLERA

- dobivate neograničenu količinu topline i tople vode kada vam je potrebna

- kombi bojler nema potrebe za spremnikom

- kombi bojleri ne zauzimaju puno prostora

• NEDOSTACI KOMBI BOJLERA

- tlak vode se može smanjiti ako vam je potrebna topla voda iz više slavina u isto vrijeme

- instalacija kombiniranog bojlera je dosta komplicirana

Kondenzacijski kombinirani bojleri Vaillant VUI

KONDENZACIJSKI BOJLERI

Kondenzacijski bojler nije striktno tip kotla, već je to atribut, npr. možete kupiti kondenzacijski kombinirani bojler.

Kondenzacijski bojleri su vrlo energetski učinkoviti jer zahvaćaju dio topline (koja bi pobjegla iz dimnjaka nekondenziranog kotla) i ponovno ga iskoristili → to znači da dobivaju više topline od iste količine goriva, što će vam uštedjeti novac na računima za grijanje.

Svi novi plinski bojleri moraju biti kondenzacijski od 2005. godine (iako su u izuzetnim okolnostima dopušteni ne-kondenzacijski bojleri poput bojlera na dimnjak).

Kondenzacijski bojler ROC - Exterim

2. KOJI JE BOJLER ENERGETSKI UČINKOVIT?


Svi novi bojleri su energetski učinkoviti!A - Klasa energetske učinkovitosti

Od 2010. godine svi novi bojleri moraju:

  • biti najmanje 88% učinkoviti, ili
  • imati ocjenu A - Klase energetske učinkovitosti

Svi bojleri su procijenjeni i imaju ocjenu koja vam pomaže pri odabiru bojlera koji je energetski učinkovit ili kako bi vidjeli kolike je učinkovitosti vaš trenutni bojler.

Znači, najkvalitetniji bojler ćete prepoznati po njihovoj klasi energetske učinkovitosti!

3. TREBAM LI PITATI STRUČNJAKA ZA ODABIR BOJLERA?


Stručnjak instalater za servis bojleraUmjesto da samo "na blef" kupite bojler ili pretražujete na internetu kako biste pronašli onaj koji odgovara vašem budžetu, preporučamo da pokušate dobiti 3 - 4 ponude od odabranih tvrtki ili lokalnih inžinjera u vašem području.

Naravno, mi smo tu da vam pomognemo u odabiru → Kontaktirajte nas za savjet i ponudu!

Dobivanje korisnih savjeta i ponuda može dobro poslužiti i ne samo da će vam pomoći u odabiru najboljeg bojlera nego će i pružiti dobar omjer kvalitete i cijene koju biste trebali platiti za svoj novi bojler.

3. TREBAM LI POZNAVATI SVOJ SUSTAV CENTRALNOG GRIJANJA?


Preporučujemo da se pripremite prije nego što stručnjak pregleda vaš dom.

Postaviti će vam razna pitanja o vašem trenutnom sustavu i načinu života kako bi utvrdio koji će biti najbolji sustav centralnog grijanja za vaš dom i kako bi se osigurala ispravna specifikacija bojlera.

Pitanja koja bi vam mogla biti postavljena:

  • "Gdje ćete postaviti bojler?" - Zbog niske temperature ispušnih plinova iz dimnjaka, za razliku od starijih dizajna bojlera, novi kondenzacijski bojleri proizvode oblake pare kada su u pogonu. Oblaci pare se mogu pokazati neugodnim smetnjama i za vas i za vaše susjede, stoga svakako vrijedi uzeti vremena te razmotriti implikacije postavljanja dimnjaka na isto mjesto kao i stari bojler.
  • "Što i kada koristite?" - Koliko je užurbano i zauzeto vaše kućanstvo? Na primjer, hoće li u isto vrijeme raditi dva tuša, odnosno hoćete li puštati vodu iz dvije slavine istodobno i koliko se dobro vaš stari bojler nosio s tim zahtjevima za tuširanje?
  • "Što vidite u svojoj budućnosti?" - Zamislite vrijeme ukoliko biste vi i vaša obitelj željeli proširiti kuću ili uložiti u potkrovlje. Važno je zapamtiti da obični bojleri zahtijevaju prostor za spremnike i ekspanziju, dok kondenzacijski i kombinirani kotlovi ne zahtijevaju.
  • "Koliko ćete potrošiti?" - Saznajte u lipu koliko namjeravate potrošiti kako biste bili zadovoljni. Kako se trošak ne bi širio,  potrebno je razmotriti sve financijske ponude koje vam mogu biti ponuđene.

4. TREBAM LI POSTAVITI PITANJA KOJA ME ZANIMAJU O BOJLERU KOJEG KUPUJEM?


Instalacija novog bojlera je velik i dosta skup posao, stoga je vaše pravo da postavite neka pitanja.

Ne trebate se povući i misliti kako će vam stručnjaci sve reći. Budite zainteresirani, ipak vi ulažete svoj novac!

Na primjer, ako kupujete novi automobil željeli biste znati sve o njemu pa i od čega su napravljene presvlake na sjedalima.

Isto vrijedi i za vaš bojler, bez ustručavanja pitajte:

  • Je li bojler registriran za sigurnost plinskih instalacija ili OFTEC (za ulje)?
  • Mogu li oni preporučiti odgovarajući bojler?
  • Nude li uslugu (npr. servis bojlera) poslije prodaje?
  • Hoćete li dobiti tehničke podatke koji navode sve dijelove koji se koriste i  upute za korištenje, puštanje u rad i sve što je potrebno poduzeti?

Kupnja bojlera je velika stvar, a sposobnost instalatera i njegov pristup sigurnosti može napraviti velike štete i vaša suočavanja s ogromnim troškovima.

Stoga, usudite se pitati sve što vas zanima!

5. HOĆU LI DOBITI USLUGU I PODRŠKU NAKON KUPNJE BOJLERA?


Važno kao i sama instalacija (ako ne i više), bitno je da ste svjesni servisiranja i podrške koju instalater nudi pa čak i ako to uopće nude.

Trebate izabrati najbolje za instaliranje novog sustava, ali morate se pobrinuti da imate nekoga tko je sposoban popraviti ih ako bude potrebno.

Iznenađujuće, nemaju svi instalacijski stručnjaci potrebna znanja za pronalaženje grešaka ili dijagnosticiranje problema s novonastalim kondenzacijskim bojlerima, stoga provjerite sve vještine i usluge tvrtke s kojom imate namjeru surađivati.

Imajte na umu da je vjerojatno najbolje izabrati tvrtku koja je kvalificirana od strane proizvođača za instaliranje i popravljanje bojlera kojeg namjeravate postaviti.

Većina instalacijskih tvrtki će vam vjerojatno ponuditi kontinuirano osiguranje i servis za vaš bojler pa čak i za neke druge popravke u kućanstvu.

6. TREBAM LI ZNATI NEKE DRUGE STVARI U VEZI BOJLERA?


Solarno grijanjeMožete razmisliti o SOLARNOM GRIJANJU.

Možda mislite da bi to moglo biti preskupo za vas, ali moderna solarna tehnologija je pristupačnija nego što mislite.

Više pročitajte u našoj prošloj objavi ⇒ Solarni sustavi

Prednosti solarnog grijanja:

  • beskrajna količina energija → besplatno dobivena od sunca
  • nema emisija CO2 tijekom rada
  • ušteda troškova: do 60% manje energije za zagrijavanje vode, do 35% manje energije za grijanje prostora
  • smanjena potrošnja fosilnih goriva
  • solarni toplinski sustavi mogu se integrirati u postojeće sustave
  • moderni sustavi učinkovito rade čak i zimi

Mnogi proizvođači bojlera imaju tendenciju da solarni sustavi neprimjetno rade s vlastitim bojlerima i kontrolnim jedinicama, pa je to svakako potrebno razmotriti.

Osim dodavanja znatne vrijednosti vašoj nekretnini, oko 1/3  tople vode možete dobiti kroz solarnu toplinu, a u kombinaciji s novom instalacijom bojlera može biti još i puno jeftinije, što znači manje troškove!

O puno stvari treba razmisliti kada je riječ o instaliranju novog bojlera, no jedna od najvažnijih stvari koje treba zapamtiti je procjena energetske učinkovitosti vašeg doma uz vašu novu instalaciju!

Solarni sustav Vaillant AKCIJA

U konačnici...

Nakon što ste dobili odgovore na svoja pitanja, prođite ponovo kroz njih i dobro razmislite prije kupovine novog bojlera.

Provjerite ponude bojlera i tvrtke da svaka od njih nudi usporedive modele bojlera za odgovarajuću cijenu, kvalitetu i energetsku  učinkovitost.

Potraga i kupovina novog bojlera zasigurno neće biti uzbudljiva kao potraga i kupovina novog automobila, ali kupovina novog bojlera uz dobre smjernice ne mora biti težak i uznemirujući zadatak.

Uz pravi pristup i znanje, trebali biste biti na dobrom putu da uživate u toplini i učinkovitosti koju donosi vaš novi bojler!

Nemojte čekati dok ne bude prekasno, pronađite novi učinkoviti bojler već danas i uštedite na računima za energiju!

Provjerite našu ponudu na Exterim Web Shop-u:

Iz naše ponude izdvajamo:

Kondenzacijski kombi bojler ROC  Povoljna cijena, visoka kvaliteta!


Kontaktirajte nas, POŠALJITE UPIT ili ZATRAŽITE PONUDU na:

e-mail  [email protected] ili nazovite 031 201 688

Primaj besplatne savjete i novosti iz svijeta grijanja! Pridruži se: