Izbornik
0 0
Zaštitite sustav centralnog grijanja po zimi na jednostavan način!

Tekućina protiv smrzavanja

Datum objave: 19. studeni 2018.

Poznata sredstva protiv smrzavanja za sustave grijanja su vodene otopine alkohola i glicerola, imaju svrhu osigurati sve elemente sustava protiv korozije, loma i produljiti vijek trajanja instalacija.


Temperature se znaju spuštati i do -20 °C, što nikako ne ide u susret s našim vodovodnim cijevima i sustavom grijanja jer ukoliko se voda smrzne u cijevima, ona se širi i tako može doći do pucanja cijevi i oštećenja u sustavu grijanja. 

Stoga je potrebno instalacije zaštititi od smrzavanja i to pomoću jedne tekućine - propilen glikog antifiza.

Ukoliko vas duže vrijeme nema u vašem domu tijekom hladnih dana trebali biste zaštititi cijevi ispuštanjem vode iz sustava ili dodavanjem antifriza u sustav centralnog grijanja.

Potrebno je poduzeti neke mjere kako bi se zaštitili osjetljivi sustavi grijanja, poput onih u kućama za odmor ili u malo korištenim, slabo grijanim dijelovima kuće, kao što su spavaće sobe i garaže kako bi se spriječile moguće štete uzrokovane ledenim cijevima.

Ako živite u području koje je izloženo oštrim zimskim temperaturama, neophodno je zaštititi svoj sustav grijanja od oštećenja uslijed smrzavanja vode u cijevima.

Jedna od preporuka je da se grijanje ostavi cijelo vrijeme upaljenim, čak i tijekom noći i kada ste izvan kuće. Naravno, to može biti nepotrebno skupo i može vas iznenaditi visoki račun za grijanje.

Jeftiniji način zaštite smrznutog sustava centralnog grijanja i štetnih posljedica može biti dodavanje proizvoda u sustav kao što je tekućina protiv smrzavanja za centralno grijanje, zvana antifriz.

Ovisno o vašim zahtjevima, tako možete zaštititi sustav od temperatura -6°C do -50°C.

Sve što trebate znati je pravilno doziranje.

Zamrznuta voda se širi, a svatko tko je imao problem sa smrznutim cijevima zna da je led moćna sila koja slama sve pred sobom.

Čuvanje cijevi od smrzavanja tijekom zime bitan je zadatak za sva kućanstva, ali na svu sreću postoje i neki osnovni postupci koji mogu smanjiti rizik od smrzavanja.

Materijal za izolaciju možete omotati oko cijevi za vodu tako bi ih se zaštitilo od hladnog zraka. Najugroženije cijevi su one koje su smještene unutar vanjskih zidova koje prolaze kroz dio kuće koji se ne grije poput garaže i one cijevi koje se spajaju na otvor poput spoja.

Ako ćete tijekom zime napustiti vaš dom na duže vrijeme, npr. otići na tjedan dana odmora, ostavite grijanje uključeno i nemojte ga postaviti na manje od 55°C. Također, možete i zatvoriti glavnu vodoopskrbu i ispustiti svu vodu iz slavina.

Mnogi sustavi grijanja omogućavaju korištenje antifriza kako bi zaštitili sustav od smrzavanja.

Smrznute cijevi i njihovo pucanje mogu značiti ogromne štete, ali i samo propuštanje, tj. curenje također može uzrokovati veliku štetu vašem domu i imovini.

Što je Tekućina protiv smrzavanja? 


  • Poznatija je kao antifriz (eng. antifreeze- protiv leda, anti- + engl. freeze: smrznuti ) je popularan naziv za tekućinu koja služi za rashladne sustave, to je tekućina koja prenosi toplinu
  • Tijekom svog djelovanja štiti sve dijelove sustava od korozije, naslaga kamenca, pjenušanja te štiti od smrzavanja tijekom eksploatacije na niskim temperaturama
  • Kod sustava centralnog grijanja koji se koristi kod svih vrsta građevina ima funkciju prijenosa topline na grijača tijela
  • Danas se tekućina protiv smrzavanja proizvodi uglavnom od monoetilenglikola i posebnih dodataka koji sadrže korozijske inhibitore, inhibitore protiv pjenušanja i demineralizirane vode
  • Korozijski inhibitori osiguravaju dugotrajnu zaštitu metala od korozije uobičajeno korištenih u konstrukcijskim sustavima izmjene topline s naglaskom na aluminij
  • Ostali inhibitori sprečavaju pjenušanje čime se stvara bolja razmjena topline, a demineralizirana voda u antifrizu štiti od stvaranja kamenca u sustavima

Tip antifriza koji se koristi u HVAC sustavima je glikol. Većina glikola koji se koristi za te primjene sadrži inhibitore korozije.

Neke prednosti dodavanja inhibiranog glikola u sustav uključuju:

  • Sprječavanje zamrzavanja sustava i pucanja cijevi i zavojnica kada se pravilno primjenjuju.
  • Omogućuje dublje zaustavljanje temperature bez zamrzavanja što rezultira smanjenom potrošnjom energije.
  • Smanjena korozija unutar cjevovoda, kotlova, zavojnica i ventila dovodi do produljenja vijeka trajanja.
  • Smanjena skaliranja u bojlerima i izmjenjivačima topline čime se održava veća učinkovitost.
  • Minimalni problemi s toksičnošću (ako se koristi propilen glikol).

Neki od rizika ili nedostataka su:

  • Inicijalni trošak dodavanja i održavanja rješenja.
  • Potrebna je malo veća snaga pumpe.
  • Smanjen je prijenos topline od zavojnica, izmjenjivača topline i bojlera.
  • Teže je uklanjanje zraka iz sustava.
  • Može zahtijevati ispiranje i čišćenje sustava na "prljavim" sustavima prije dodavanja glikola.

Glikol koji se koristi za prijenos topline općenito je propilen glikol (P/G) s inhibitorima korozije.

Etilen glikol također ima dobre karakteristike, ali zbog toksičnosti, ne preporučujemo njegovu upotrebu.

P/G je vrlo različit od antifriza u automobilu, koji sadrži silikate koji imaju tendenciju da geliraju, ometaju protok i uzrokuju probleme, posebno u ventilima za kontrolu protoka.

P/G nije toksičan i široko se upotrebljava u procesu proizvodnje okusa ili boje hrane i pića, da se naprave piće, keksi, kolači, slatkiši, kao zgušnjivač, razrjeđivač i stabilizator u potrošnim materijalima kao što je pivo, salate i mješavine za pečenje.

Kako zimi zaštititi instalacije grijanja pomoću tekućine protiv smrzavanja?


Sve instalacije grijanja u objektima koji se ne koriste svakodnevno tijekom zimskih mjeseci potrebno je zaštititi od smrzavanja.

Jedan od načina je ispuštanje vode iz sustava ili na jednostavniji način, dodavanje tekućine protiv smrzavanja u sustav centralnog grijanja.

U slučaju kada se u postojeći sustav grijanja doda antifriz (tekućina protiv smrzavanja), potrebno je znati nekoliko osnovnih stvari:

  • Sustav za grijanje se nalazi pod pritiskom od cca 2 bara maksimalno i to je prva stvar o kojoj treba voditi računa → taj pritisak treba svesti na nulu odnosno ispustiti na odzračniku od radijatora. Pritisak je na nuli kada voda prestane izlaziti iz radijatora. 
  • Preostali dio vode treba ispustiti na donjem dijelu radijatora, na prigušnici ili na ispusnoj slavini ako je postavljena na radijatoru. U slučaju da nema ispusne slavine, vodu je potrebno ispustiti na prigušnici ili na samoj peći za zagrijavanje.
  • Kod ispuštanja je potrebno voditi brigu da se postavi posuda ispod radijatora zbog izlijevanja vode. Potrebno je ispustiti onoliko vode koliko se želi uliti tekućine protiv smrzavanja u sustav. Tekućina se ulijeva na najviše mjesto. 
  • Problem nastaje kada je instalacija pod stropom, tada je potrebno isprazniti sve iz cijevi i iz jednog ili dva radijatora ovisno o količini tekućine. To nije posao za amatere i osobe koje ne poznaju takve sustave, stoga prepustite to stručnjaku.
  • Na mjesto gdje se ulijeva tekućina u radijator, odzračni ventil se skine i u radijator se postavi plastični lijevak kroz kojeg se ulijeva tekućina. Kako bi se mogla uliti tekućina u radijator, na drugom kraju radijatora je potrebno odvojiti maticu na ventilu zbog izlaska zraka iz istoga.
  • Kada je sve gotovo, potrebno je pritegnuti sve spojeve i pokrenuti cirkulacijsku pumpu da promiješa nekoliko krugova ili minuta kako bi se sve ispunilo s tekućinom.

Svakako treba koristiti tekućinu protiv smrzavanja u sustavu centralnog grijanja najmanje 20%!

Ne samo protiv zamrzavanja sustava nego za održavanje sustava jer obična gradska voda sadrži klor, kamenac i ostale metale koje antifriz neutralizira, podmazuje i štiti od oksidacije ventile, pumpe i ostale dijelove instalacija.

Tekućina protiv smrzavanja trebala bi se koristiti u sustavima sa snažnim kotlovima i pumpama za prisilnu cirkulaciju zbog povećane viskoznosti tvari!

Što učiniti ako se cijevi zamrznu?


Kako temperature dostižu hladnoću, vodovodne cijevi u vašem domu imaju veći rizik od zamrzavanja i pucanja.

Kad se voda zamrzne, ona se širi i može uzrokovati puknuće cijevi. Kako temperature počinju rasti, led će se topiti i voda će pobjeći kroz pukotinu.

Zamrznuta cijev može puknuti kad se počne zagrijavati i odmrzavati i u bilo kojem trenutku može doći do ozbiljnih oštećenja jer se voda iz taljenja izlijeva iz pukotine.

Unatoč preventivnim koracima koje možete poduzeti, uvijek postoji mogućnost da vam cijevi u konačnici puknu.

Ako se to dogodi i ako već niste isključili vodu, učinite to odmah.

U slučaju pucanja vodovodnih cijevi trebali biste otvoriti sve svoje slavine kako bi se smanjila poplava i koristiti ručnike za upijanje vode koja curi iz pukotina.

Ne zaboravite isključiti sve slavine u vašem domu, kada popravite cijevi.

Stoga, ako otkrijete ili čak sumnjate na zamrznutu cijev, odmah se obratite vodoinstalateru.

Ako cijev ima puknuće:

  • Isključite vodu na glavnom sigurnosnom ventilu kako biste ograničili količinu vode koja može pobjeći.
  • Otvorite sve slavine s hladnom vodom, također pustite vodu i u toaletnoj školjci kako biste ispraznili sustav.
  • Isključite sustav centralnog grijanja i sve druge instalacije za grijanje vode, kao što su kotlovi, grijalice, bojleri kako biste izbjegli daljnje oštećenje ili čak eksploziju.
  • Učinite sve što možete kako biste zaštitili ili uklonili predmete na putu odmrzavanja vode koja teče iz puknuća.

"Bolje spriječiti nego liječiti!" → Tako je i sa cijevima, slijedite savjete kako biste spriječili zamrzavanje cijevi!

+SAVJET!


Tekućina protiv smrzavanja trebala bi se koristiti samo u zatvorenom sustavu grijanja!

Nije prihvatljivo koristiti tekućinu protiv smrzavanja u otvorenom sustavu grijanja jer će brzo ispariti ili propuštati otrovni etilen glikol i uzrokovati trovanje!

 

Postoji nekoliko vrsta antifriza, različitih fizikalnih i kemijskih svojstava. 

Najsigurnija tekućina protiv smrzavanja za uporabu u sustavima grijanja se smatra propilen glikol.

Glikol nije otrovan, ne zamrzava i ne stvara štete vodova elemenata i njegovim spojevima.

Preporučujemo:

Tekućina protiv smrzavanja - antifriz za centralno grijanje - exterim.hr

TEKUĆINA PROTIV SMRZAVANJA FOROL WINTER – MAX  -36  

  • visokokvalitetna sintetička tekućina za zaštitu centralnih grijanja, tehnoloških grijanja ili hlađenja
  • tekućina na bazi etilen-glikola koja ne sadrži nitrate, amine i fosfate
  • primjenjuje se za zaštitu svih sistema hlađenja kod benzinskih i dizel agregata
  • pruža maksimalnu zaštitu svim konstrukcijskim materijalima rashladnog sistema protiv smrzavanja, pregrijavanja, hrđe, korozije, stvaranja mulja te drugih mogućih štetnih posljedica u sistemu hlađenja
  • primjenjuje se i u sustavima solarnog grijanja, sustavima za centralno grijanje, za grijanje sportskih terena
  • pogodan i za motore od lakih metala

 

Antifriz za centralno grijanje je tekućina na bazi propilen glikola koji se koristi protiv smrzavanja cijevi te štiti od korozije sve materijale koji se koriste u sustavu grijanja.

Kod dodavanja antifriza potrebno je poznavati neke osnove o načinu na koji cjelokupni sustav grijanja funkcionira.

Potrebno je svesti pritisak u sustavu na nulu, a zatim ispustiti onoliku količinu vode koliko tekućine protiv smrzavanja planirate dodati.

Nakon toga, potrebno je pokrenuti cirkulacijsku pumpu kako bi sredstvo došlo do svih dijelova sustava.

Svakako se dobro informirajte prije nego se odlučite zaštititi svoj sustav na ovaj način, a najbolje bi bilo da prepustite to stručnjacima ukoliko nemate dovoljno iskustva.

U sustavima centralnog grijanja preporučuje se koristiti sredstvo za zaštitu od smrzavanja, ako ne želite onda je potrebno uključiti cirkulacijsku pumpu da konstantno radi ili ispustiti vodu iz sustava ukoliko ne koristite grijanje.

 

Provjerite ponudu na Exterim Web Shop-u → TEKUĆINA PROTIV SMRZAVANJA

 


Za više informacija obratite nam se na   [email protected]

Primaj besplatne savjete i novosti iz svijeta grijanja! Pridruži se: