Izbornik
0 0
Termostati postaju neizostavan uređaj u svakom domu!

Uštedite na računu za grijanje do 30% uz pametne termostate!

Datum objave: 13. kolovoz 2018.

Popularnost uređaja za kontrolu grijanja putem telefona ili mobitela naglo raste na hrvatskom tržištu.

Sve je više proizvoda s kojima svoj radni ili životni prostor možete učiniti ugodnijim i toplijim za boravak!

Termostati za centralno grijanje


 

Termostati su uređaji za održavanje konstantne temperature medija, regulatori koji uspoređuju stvarnu i zadanu temperaturu i prilagođavaju je u skladu s time.

Osnovna funkcija termostata je uključivanje i isključivanje grijanja.

Međutim, većina modela termostata za grijenje nudi i znatno više od toga.

U današnje vrijeme s novim funkcijama termostata, korisnik može s bilo kojeg pametnog telefona upaliti ili ugasiti grijanje, regulirati sobnu temperaturu, izmjeriti temperaturu u svome domu ili kada je izvan njega.

Termostati postaju neizostavan uređaj u svakom domu!

Zašto je dobro imati termostat? Termostat povezuje vlasnika s njegovim domom dajući mu do znanja da je tamo “sve u redu”!

Zašto kupiti termostat?


Ciljevi termostata za centralno grijanje su:

 1. Održavati ugodnu temperaturu u potpuno automatskom načinu rada, bez intervencije vlasnika.
 2. Uštedjeti energiju (električnu energiju i toplinu).

 

Postoje jednostavni i povoljni sobni termostati za regulaciju temperature za sve one koji ne žele potrošiti puno novaca.

No, sobni termostati postaju sve popularniji, posebno zbog reguliranja temperature kada se korisnici nalaze udaljeni od svog doma te žele upravljati grijanjem na putovanju ili u povratku kući.

Sobni termostati su praktični uređaji kod kojih se temperatura može individualno regulirati u tjednom programu. Uzmu li se u obzir sve mogućnosti koje nove funkcije termostata nude, nije ni čudo da postoji stalan porast interesa za termostatima.

Očekuje se da će termostati postati standard u modernom opremanju domova i ostalih objekata!

 

Vailant NETATMO termostat - web shop Exterim

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sobni termostati mogu smanjiti potrošnju energije jer se mogu programirati prema navikama korisnika – mogu se ugasiti sat vremena prije nego napustite dom i ponovno se aktivirati i ugrijati sve prostorije prije nego se vratite.

Prostorije u vašem domu tako će uvijek biti dovoljno tople i ugodne za boravak bez nepotrebne potrošnje energije i grijanja praznih prostorija.

Pravilnim odabirom i upotrebom termostata može se smanjiti potrošnja energenata i do 30%!

Stoga, zaključujemo da je regulacija sa sobnim termostatom kod sustava grijanja najefikasniji način uštede energije!

Postavljanje termostata


Sobni termostat za centralno grijanje se ne smije postaviti u blizini nekog izvora topline poput radijatora, peći, žarulja, vrata, prozora ili u nekakav zaklon koji bi remetio prirodnu cirkulaciju sobnog zraka preko njega.

Najbolje je sobni termostat postaviti na unutarnji zid, nasuprot prozoru ili vanjskim vratima, na visini od otprilike 150 cm od poda!

 

Najpraktičniji i najštedljiviji sobni termostat je onaj koji možete regulirati na minimalno dvije radne temperature:

 1. Dnevna radna temperatura
 2. Noćna radna temperatura

 

Rad se može podesiti u više dnevnih perioda te u noćni eko period kad se sustav održava na zadanoj minimalnoj sobnoj temperaturi.

Idealno postavljena temperatura za određeno doba dana/noći:

 • JUTRO

Najbolje bi bilo da je termostat namješten da održava noćnu temperaturu prostorija na 16 °C, a ujutro u 6:00 h da se upali grijanje na temperaturu od 21 °C. Kada se probudite imali biste zagrijanu kupaonicu i prostorije.

 • POSLIJEPODNE

Nakon spremanja za posao i djece u školu termostat bi se trebao podesiti tako da se prebaci na noćnu temperaturu (eko temperatura) i održava temperaturu na 16 °C do na primjer 15:00 h kada se termostat pali te podiže dnevnu temperaturu na 21°C kako biste se vratili u zagrijane prostorije.

 • VEČER

Navečer u 23:00 h termostat bi se trebao podesiti da se prebaci na noćnu temperaturu oko 16 °C i da održava istu do sljedećeg zadanog razdoblja.

Na taj način regulacija znatno pridonosi uštedi. Programirajte termostat tako da je noću ili dok ste izvan kuće temperatura postavljena na nižu vrijednost, time se smanjuju troškovi za 7-15%!

Vrste sobnih termostata


Danas je na tržištu prisutan niz termostata koji se mogu podijeliti u nekoliko kategorija u skladu s njihovim dizajnom i svrhom.

Postoji više vrsta termostata za centralno grijanje, od klasičnih, digitalnih, bežičnih, elektronskih, programabilnih te termostata s RF funkcijom i daljinskim upravljanjem putem wi-fi mreže.

Mehanički i elektromehanički termostatiMehanički i elektromehanički termostati

Proračunski uređaji koji podržavaju zadanu temperaturu → to su klasični sobni termostati.

Čak i najjednostavniji mehanički termostat za grijanje može značajno smanjiti potrošnju plina ili struje.

 

 

 

 

Digitalni i programabilni termostatiDigitalni i programabilni termostati

Uređaji koji omogućuju postavljanje željenog režima temperature po danu u tjednu i dobu dana te pojedinačan način grijanja za svaku prostoriju u domu poput: 

Ariston programabilni termostat

Computherm Q7 programabilni termostat

Vaillant VRT 250 digitalni termostat

Vaillant programabilni sobni termostat VRT 250

 

U memoriji programabilnih termostata, najčešće su unaprijed definirani profili već sadržani, ali možete postaviti vlastite vrijednosti.

Programabilni termostati dodatno mogu regulirati početak i kraj grijanja ovisno o danu u tjednu, noći ili danu te regulirati temperaturu vode. Takvi termostati mogu kontrolirati i nekoliko temperaturnih zona u Vašem domu jer nije potrebna jednaka temperatura u svim prostorijama.

Koriste li se programabilni sobni termostati na ispravan način odnosno prema uputama proizvođača, programabilni termostati mogu donijeti uštede i do 30%!

Termostati s RF funkcijomTermostati s RF funkcijom

Termostati s RF funkcijom, odnosno bežični programabilni digitalni sobni termostati s radiofrekvencijom.

Za svaki pojedini dan u tjednu može se postaviti poseban temperaturni program.

 

 

 

 

Computherm Q3 RF termostat

Bežični digitalni termostat nije programabilan, ali digitalni zaslon omogućuje preciznije mjerenje i podešavanje temperature u odnosu na jednostavne, tradicionalne, mehaničke termostate.

Postoji mogućnost izbora osjetljivosti uključenja, štedljivog ili komfornog programa rada kao i jednostavan način promjene režima rada za grijanje na režim za hlađenje.

Bežični digitalni termostat s radiofrekvencijom Computherm Q3

Computherm Q7 RF termostat

Bežični digitalni programabilni termostat koji nudi mogućnost podešavanja 6 vremena uključenja dnevno.

Može se podesiti osjetljivost regulacije termostata, ima ugrađenu zaštitnu funkciju za kotao, može se kalibrirati termometar i privremeno zaključavati tipkovnica.

Postoji mogućnost izbora režima grijanja (tvorničko podešena) ili režima hlađenja na jednostavan način.

Programabilni termostat s radio frekvencijom Computherm Q7 RF

Smart termostati s daljinskim upravljanjemSmart termostati s daljinskim upravljanjem

Pružaju mogućnost jednostavnog i inteligentnog načina upravljanja sustavom grijanja putem bilo kojeg mobilnog uređaja (Android, iOS, Windows), tableta ili osobnog računala.

Za rad termostata potrebno je osigurati bežični kućni internet pristup. 

► Vaillant netATMO termostat

Bežični sobni on/off termostat s daljinskim upravljanjem koji je zamišljen kao ON/OFF ili PID upravljač. Njime se može upravljati jednim uređajem za grijanje. Za njegov prepoznatljiv izgled zaslužan je renomirani dizajner Phillipe Starck. 

Korištenjem netATMO termostata moguće je:

 • daljinski upravljati sustavom grijanja
 • namjestiti željenu temperaturu u prostoru
 • vremenski programirati rad uređaja za grijanje (tjedni program s neograničenim brojem vremenskih perioda)
 • aktivirati funkciju „Nisam kod kuće“ (rad sa sniženom temperaturom)
 • aktivirati funkciju „Zaštita od smrzavanja“
 • trenutno promijeniti traženu temperaturu u prostoru, neovisno o aktivnom vremenskom programu

net atmo sobni termostat na daljinsko upravljanje

 ► Vaillant eRelax termostat

Najnovija tehnologija termostata koji sadrži daljinsko upravljanje grijanjem i toplom vodom putem WiFi mreže putem pametnog telefona ili tableta.

Posjeduje mogućnost programiranja do 3 vremenska programa za pripremu potrošne tople vode po danu za svaki dan u tjednu te mogućnost programiranja do 3 vremenska programa za cirkulacijsku crpku potrošne tople vode za svaki dan u tjednu.

Također, moguće je povezivanje s uređajem teleSWITCH za telefonsko uključivanje i isključivanje. 

Saznajte više o eRelax termostatu u našem prošlom članku Prepustite grijanje termostatu eRELAX i opustite se! 

Vaillant termostat erelax na daljinsko upravljanje

► POER termostat

Bežični Wi-Fi smart termostat s prijateljskim i intuitivnim korisničkim sučeljem koje omogućava stvaranje različitog rasporeda grijanja prema vašem životnom stilu.

Poer digitalni programabilni termostat ima mogućnost programiranja 7 perioda u jednom danu. Posjeduje funkciju protiv smrzavanja i uključuje se automatski na 7°C.

Također posjeduje senzor unutarnje vlage, jednostavan je za korištenje, pogodan za instalaciju u novi sustav ili u već postojeći sustav grijanja.

Važnije od svega, pokazuje pravodobnu potrošnju energije. POER vam pomaže uštedjeti energiju i novac svojim učinkovitim načinom upravljanja sustavom grijanja.

Povezan na Wi-Fi mrežu s Gateway-om, termostatom se može daljinski upravljati putem aplikacije na pametnom mobilnom uređaju, računalu ili tabletu.

Poer wifi smrat termostat za centralno grijanje

Upravljanjem putem Wi-Fi mreže i jednostavnim aplikacijskim rješenjem preuzimate kontrolu nad temperaturom, troškovima i potrošnjom energije. Tako ćete se moći istovremeno grijati i štedjeti novac jer će grijanje i topla voda biti dostupni samo kada je to stvarno potrebno.

Sobni termostat namjestite tako da vam isključi ili uključi grijanje kada vi to želite, tako štedite energiju i smanjujete troškove grijanja!

Zagrijte svoje prostorije na ugodnu temperaturu točno kada želite i uživajte u boljim životnim uvjetima, sa sobnim termostatima vi odlučujete kada želite određeni prostor u Vašem domu zagrijati i na koju temperaturu!

 

Za izgradnju energetski učinkovitih sustava grijanja, naša tvrtka nudi širok raspon regulatora temperature od vodećih proizvođača tržišta grijanja.

Provjerite našu ponudu → TERMOSTATI ZA CENTRALNO GRIJANJE


Za više informacija obratite nam se na  info@exterim.hr

Primaj besplatne savjete i novosti iz svijeta grijanja! Pridruži se: