Izbornik
0 0
Termostati postaju neizostavan uređaj u svakom domu

Uštedite na računu za grijanje do 30% uz pametne termostate!

Datum objave: 25. veljača 2019.

Popularnost pametnih termostata i raznih uređaja za kontrolu grijanja putem mobitela naglo raste na hrvatskom tržištu. Sve je više proizvoda s kojima svoj radni ili životni prostor možete učiniti ugodnijim i toplijim za boravak uz uštedu na računima do 30%!

Termostati za centralno grijanje


Termostati su uređaji za održavanje konstantne temperature medija, regulatori koji uspoređuju stvarnu i zadanu temperaturu i prilagođavaju je u skladu s time.

Osnovna funkcija termostata za centralno grijanje je uključivanje i isključivanje grijanja.

Međutim, većina modela termostata za grijanje nudi i znatno više od toga.

U današnje vrijeme s novim funkcijama termostata, korisnik može s bilo kojeg pametnog telefona upaliti ili ugasiti grijanje, regulirati sobnu temperaturu, izmjeriti temperaturu u svome domu ili kada je izvan njega.

Pametni termostati postaju neizostavan uređaj u svakom domu!

Zašto je dobro imati termostat za centralno grijanje?

Termostat povezuje vlasnika s njegovim domom dajući mu do znanja da je tamo “sve u redu”!

Zašto kupiti termostat?


Ciljevi termostata za centralno grijanje su:

  1. CILJ - Održavati ugodnu temperaturu u potpuno automatskom načinu rada, bez intervencije vlasnika!
  2. CILJ - Uštedjeti energiju (električnu energiju i toplinu)!

Postoje jednostavni i povoljni sobni termostati za regulaciju temperature za sve one koji ne žele potrošiti puno novaca.

No, sobni termostati postaju sve popularniji, posebno zbog reguliranja temperature kada se korisnici nalaze udaljeni od svog doma te žele upravljati grijanjem na putovanju ili u povratku kući.

Sobni termostati su praktični uređaji kod kojih se temperatura može individualno regulirati u tjednom programu.

Uzmu li se u obzir sve mogućnosti koje nove funkcije termostata nude, nije ni čudo da postoji stalan porast interesa za termostatima.

Očekuje se da će termostati postati standard u modernom opremanju domova i poslovnih objekata!

Vailant NETATMO termostat - web shop Exterim

Sobni termostati mogu smanjiti potrošnju energije jer se mogu programirati prema navikama korisnika → mogu se ugasiti sat vremena prije nego napustite dom i ponovno se aktivirati i ugrijati sve prostorije prije nego se vratite.

Prostorije će tako u vašem domu uvijek biti dovoljno tople i ugodne za boravak bez nepotrebne potrošnje energije i grijanja praznih prostorija.

Pravilnim odabirom i upotrebom termostata za centralno grijanje može se smanjiti potrošnja energenata i do 30%!

Stoga, zaključujemo da je regulacija sa sobnim termostatom kod sustava grijanja najefikasniji način uštede energije!

Postavljanje termostata


► Gdje postaviti sobni termostat?

Idealno mjesto za postavljanje pametnog termostata (ili bilo kojeg termostata) je na unutarnjem zidu u prostoru u kojem boravite, udaljenom od bilo čega što bi moglo stvoriti ekstremne temperature, poput izravne sunčeve svjetlosti, prozora, vrata ili ventilacijskog otvora.

Sobni termostat za centralno grijanje također se ne smije se postaviti u blizini nekog izvora topline poput radijatora, peći, žarulja ili u nekakav zaklon koji bi remetio prirodnu cirkulaciju sobnog zraka preko njega.

Izbjegavajte postavljanje termostata u izoliranu sobu koja obično postaje hladnija ili toplija od glavnog dijela kuće.

Najbolje je sobni termostat postaviti na unutarnji zid, nasuprot prozoru ili vanjskim vratima, na visini od otprilike 150 cm od poda!

 

Najpraktičniji i najštedljiviji sobni termostat je onaj koji možete regulirati na minimalno dvije radne temperature:

  1. Dnevna radna temperatura
  2. Noćna radna temperatura

Rad termostata može se podesiti u više dnevnih perioda.

Također, moguće je termostat postaviti na noćni eko period kad se sustav održava na zadanoj minimalnoj sobnoj temperaturi.

► Koja je idealna termperatura sobnog termostata?

Idealno postavljena temperatura za određeno doba dana/noći će ovisiti o vama, zavisi na kojoj vam je temperaturi ugodno boraviti ili spavati, ali u nastavku su opisane optimalne temperature termostata.


  • JUTRO

Najbolje bi bilo da je termostat namješten da održava noćnu temperaturu prostorija na 16 °C, a ujutro u 6:00 h da se upali grijanje na temperaturu od 21 °C.

Kada se probudite imali biste zagrijanu kupaonicu i prostorije.

  • POSLIJEPODNE

Nakon spremanja za posao i djece u školu termostat bi se trebao podesiti tako da se prebaci na noćnu temperaturu (eko temperatura) i održava temperaturu na 16 °C do na primjer 15:00 h kada se termostat pali te podiže dnevnu temperaturu na 21°C kako biste se vratili u zagrijane prostorije.

  • VEČER

Navečer u 23:00 h termostat bi se trebao podesiti da se prebaci na noćnu temperaturu oko 16 °C i da održava istu do sljedećeg zadanog razdoblja.

Na taj način regulacija znatno pridonosi uštedi. Programirajte termostat tako da je noću ili dok ste izvan kuće temperatura postavljena na nižu vrijednost, time se smanjuju troškovi za 7-15%!

Vrste sobnih termostata


Danas je na tržištu prisutan niz termostata koji se mogu podijeliti u nekoliko kategorija u skladu s njihovim dizajnom i svrhom.

Postoji više vrsta termostata za centralno grijanje:

  • klasični termostati
  • digitalni termostati
  • bežičnih termostati
  • elektronski termostati
  • programabilni termostati
  • termostata s RF funkcijom
  • termostati s daljinskim upravljanjem
  • wifi termostati

► Mehanički i elektromehanički termostati


Proračunski uređaji koji podržavaju zadanu temperaturu nazivaju se klasični sobni termostati.

Čak i najjednostavniji mehanički termostat za grijanje može značajno smanjiti potrošnju plina ili struje.Mehanički i elektromehanički termostati

► Digitalni i programabilni termostati


Uređaji koji omogućuju postavljanje željenog režima temperature po danu u tjednu i dobu dana te pojedinačan način grijanja za svaku prostoriju u vašem domu.

U memoriji programabilnih termostata najčešće su unaprijed definirani profili već sadržani, ali možete postaviti i vlastite vrijednosti.

Programabilni termostati dodatno mogu regulirati početak i kraj grijanja ovisno o danu u tjednu, noći ili danu te regulirati temperaturu vode.

Takvi termostati mogu kontrolirati i nekoliko temperaturnih zona u vašem domu jer nije potrebna jednaka temperatura u svim prostorijama.

Koriste li se programabilni sobni termostati na ispravan način odnosno prema uputama proizvođača, programabilni termostati mogu donijeti uštede i do 30%!

Ariston programabilni termostat

Ariston Cronotermostat je programabilni sobni termostat koji kombinira funkcije vremenske sklopke i sobnog termostata, automatski regulirajući sobnu temperaturu. 

Neke od karakteristike Ariston termostata su: dnevno i tjedno programiranje centralnog grijanja, „Anti – freez“ funkcija, dnevno-noćna regulacija, prikaz sobne temperature, „Holiday“ funkcija za godišnji odmor, prikaz točnog vremena i prikaz preostalog kapaciteta baterije.

Digitalni i programabilni termostati

• Vaillant VRT 35 digitalni termostat

Digitalni sobni termostat s on/off regulacijom za jednostavno reguliranje sobne temperature u polaznom vodu jednog kruga grijanja, bez mogućnosti programiranja.

Neke od karakteristika termostata Vaillant VRT 35 su: LC zaslon u plavoj boji, priključni napon: 24V/220V, zaštita od smrzavanja, jednostavno podešavanje zadane temperature.

Sobni termostat Vaillant VRT 35

• Vaillant calorMATIC 250 digitalni termostat

Sobni programabilni termostat calorMATIC 250 nudi jednostavan način kontrole sobne temperature.

Karakteristike Vaillant termostata: kontroler za više izvora energije, dnevni i tjedni raspored, posebna funkcija "Odmor" i "Slobodan dan", kompatibilan s kompletnim asortimanom Vaillant bojlera, žičana veza s uređajem za grijanje, tjedni program, 5 puta uključivanja dnevno, osvijetljeni zaslon.

Nova generacija digitalnog termostata pruža korisniku jednostavan način upravljanja sustavom grijanja u zavisnosti od sobne temperature te prema zadanom vremenskom programu grijanja.

Vaillant sobni programabilni termostat Calormatic

​​► Termostati s RF funkcijom


Termostati s RF funkcijom, odnosno bežični programabilni digitalni sobni termostati s radiofrekvencijom.

Za svaki pojedini dan u tjednu može se postaviti poseban temperaturni program.

• Computherm Q3 RF termostat

Bežični termostat za centralno grijanje koji nije programabilan, ali digitalni zaslon omogućuje preciznije mjerenje i podešavanje temperature u odnosu na jednostavne, tradicionalne, mehaničke termostate.

Computherm bežičbi digitalni termostat ima mogućnost izbora osjetljivosti uključenja, štedljivog ili komfornog programa rada kao i jednostavan način promjene režima rada za grijanje na režim za hlađenje.

Bežični digitalni termostat s radiofrekvencijom Computherm Q3

• Computherm Q7 RF termostat

Bežični digitalni programabilni termostat koji nudi mogućnost podešavanja 6 vremena uključenja dnevno.

Computherm bežični termostat ima mogućnost podešavanja osjetljivosti regulacije termostata, ima ugrađenu zaštitnu funkciju za kotao, može se kalibrirati termometar i privremeno zaključavati tipkovnica.

Postoji mogućnost izbora režima grijanja (tvorničko podešena) ili režima hlađenja na jednostavan način.

Programabilni termostat s radio frekvencijom Computherm Q7 RF

► Smart termostati s daljinskim upravljanjem


Pružaju mogućnost jednostavnog i inteligentnog načina upravljanja sustavom grijanja putem bilo kojeg mobilnog uređaja (Android, iOS, Windows), tableta ili osobnog računala.

Za rad termostata potrebno je osigurati bežični kućni internet pristup. 

Vaillant netATMO termostat

Bežični sobni on/off termostat s daljinskim upravljanjem koji je zamišljen kao ON/OFF ili PID upravljač.

Njime se može upravljati jednim uređajem za grijanje, a za njegov prepoznatljiv izgled zaslužan je renomirani dizajner Phillipe Starck. 

netATMO pametni termostat omogućava:

  • daljinsko upravljanje sustavom grijanja
  • postavljanje željene temperature u prostorijama
  • vremensko programiranje uređaja za grijanje (tjedni program s neograničenim brojem vremenskih perioda)
  • aktiviranje funkcije „Nisam kod kuće“ (rad sa sniženom temperaturom)
  • aktiviranje funkcije „Zaštita od smrzavanja“
  • trenutnu promijenui tražene temperature u prostoru, neovisno o aktivnom vremenskom programu

netATMO termostat Vaillant

• Vaillant eRelax termostat

Najnovija tehnologija termostata koji sadrži daljinsko upravljanje grijanjem i toplom vodom putem WiFi mreže putem pametnog telefona ili tableta.

Vaillant eRelax wifi termostat posjeduje mogućnost programiranja do 3 vremenska programa za pripremu potrošne tople vode po danu za svaki dan u tjednu te mogućnost programiranja do 3 vremenska programa za cirkulacijsku crpku potrošne tople vode za svaki dan u tjednu.

Također, s eRelax wifi termostatom moguće je povezivanje s uređajem teleSWITCH za telefonsko uključivanje i isključivanje. 

Saznajte više o eRelax termostatu u prošloj objavi na BLOG-u → Prepustite grijanje termostatu eRELAX i opustite se! 

Vaillant termostat erelax na daljinsko upravljanje

• POER smart termostat

Bežični wifi smart termostat s prijateljskim i intuitivnim korisničkim sučeljem koje omogućava stvaranje različitog rasporeda grijanja prema vašem životnom stilu.

Poer digitalni programabilni termostat ima mogućnost programiranja 7 perioda u jednom danu, posjeduje funkciju protiv smrzavanja i uključuje se automatski na 7°C.

Također posjeduje senzor unutarnje vlage, jednostavan je za korištenje, pogodan za instalaciju u novi sustav ili u već postojeći sustav grijanja.

Važnije od svega, ovaj pametni termostat pokazuje pravodobnu potrošnju energije.

POER termostat za centralno grijanje pomaže Vam uštedjeti energiju i novac svojim učinkovitim načinom upravljanja sustavom grijanja.

Povezan na Wi-Fi mrežu s Gateway-om, termostatom se može daljinski upravljati putem aplikacije na pametnom mobilnom uređaju, računalu ili tabletu.

Bez wifi modula, termostat se može koristiti kao normalan standardni termostat.

S POER wifi termostatom možete uvijek biti povezani putem interneta sa svojim sustavom grijanja!Poer wifi smrat termostat za centralno grijanje

tado° smart termostat

Smart termostat tado° prikazuje koliko je toplo u Vašoj kući, kada je vaše grijanje uključeno i koliko upravo štedite, a što je najvažnije omogućuje kontrolu grijanja gdje god se vi nalazili.

Uz tado° termostat možete uštedjeti na troškovima grijanja do 31% i učiniti Vaš život ugodnijim.

Poboljšano sučelje na samom termostatu i novi "Smart rasporedi" u aplikaciji čine upravljanje vašim grijanjem još jednostavnijim.

Smart termostat tado° koristi lokaciju vašeg telefona za upravljanje grijanjem, osiguravajući da se pritom energija ne troši.

Internet Bridge sigurno povezuje Sustav tado° s internetom putem rutera (usmjerivača), omogućujući upravljanje svim tado° uređajima pomoću aplikacije tado°.

Aplikacija za pametni telefon daje vam potpunu kontrolu nad grijanjem gdje god se vi nalazili.

Jednostavno provjerite i prilagodite temperaturu prema vlastitim željama!

Neke od značajki tado° termostata:

  • Geofencing - na temelju Vaše lokacije pomaže uštedjeti energiju kada nitko nije kod kuće i omogućuje zagrijavanje kuće prije dolaska
  • Air comfort - pomaže u postizanju zdravije unutarnje klime u kući, vlažnosti zraka i svježine s uvidima i specifičnim savjetima
  • Otvoren prozor - uočava otvoren prozor na kući i isključuje toplinu kako bi se spriječilo nepotrebno grijanje
  • Pregledna izvješća -  prikazuje temperaturu i vlažnost, aktivnosti grijanja i vremenske prilike te koliko ste uštedjeli energije
  • Pametni raspored - možete postaviti vrijeme spavanja, odabrati svakodnevno željenu temperaturu i postaviti vrijeme kada nitko nije kod kuće

Wifi termostat tado

Upravljanjem putem Wi-Fi mreže i jednostavnim aplikacijskim rješenjem preuzimate kontrolu nad temperaturom, troškovima i potrošnjom energije.

Tako ćete se moći istovremeno grijati i štedjeti novac jer će grijanje i topla voda biti dostupni samo kada je to stvarno potrebno.

Sobni termostat namjestite tako da vam isključi ili uključi grijanje kada vi to želite, tako štedite energiju i smanjujete troškove grijanja!

Zagrijte svoje prostorije na ugodnu temperaturu točno kada želite i uživajte u boljim životnim uvjetima, sa sobnim termostatima vi odlučujete kada želite određeni prostor u Vašem domu zagrijati i na koju temperaturu!

Za izgradnju energetski učinkovitih sustava grijanja, naša tvrtka nudi širok raspon termostata, odnosno regulatora grijanja od vodećih proizvođača na tržištu grijanja.


Provjerite našu ponudu → TERMOSTATI ZA CENTRALNO GRIJANJE

Za više informacija obratite nam se na  [email protected]

Primaj besplatne savjete i novosti iz svijeta grijanja! Pridruži se: