Izbornik
0 0
Osuvremenite životni prostor! Hladni podovi stvar su prošlosti!

Kvalitetniji život uz podno grijanje!

Datum objave: 26. siječanj 2018.

Podno grijanje kao niskotemperaturni način grijanja energetski je štedljivo i ekološko!

Što je podno grijanje?

Sustav grijanja u kojem voda kruži po cijevima koje su ugrađene u tlo te se na taj način toplina prenosi na podnu konstrukciju pa cijeli pod djeluje kao grijaće tijelo, tako pušta toplinu u prostor i grije zrak. Najveća prednost podnog grijanja u usporedbi s drugim sustavima grijanja je ta da je zbog velike grijaće plohe potrebna niska djelatna temperatura, čime se štedi energija i uz kvalitetnu regulaciju grijanja moguće su velike uštede energije. Podno grijanje je pojam estetskog i komfornog načina grijanja bez cirkulacije prašine i suhog zraka, zdravstveno prihvatljivije i ekonomičnije od radijatorskog.

Podno grijanje postaje sve češći sustav grijanja, danas se skoro u svakoj drugoj novoizgrađenoj kući ili stanu postavlja podno grijanje jer isijava toplinu ravnomjerno kroz cijelu površinu, pruža ugodan komfor i topao osjećaj na nogama. Podno grijanje se može pokretati sa svim nosiocima energije: krutim, tekućim ili plinovitim gorivima ili električnom strujom.

Koliki su troškovi podnog grijanja?

Zahvaljujući učinkovitosti sustava troškovi su niži za 6-12%. Iskorištavanje podnog grijanja je 50-80% u usporedbi s radijatorskim sustavom grijanja gdje je iskorištavanje oko 30%. Troškovi su u usporedbi s klasičnim centralnim grijanjem manji što se vrlo brzo osjeti na kućnom budžetu. Podno grijanje zahtijeva manje energije za zagrijavanje prostora jer sasvim ugodno zagrije prostor s vodom zagrijanom do 30°C, dok je kod klasičnog centralnog grijanja za postizanje iste temperature u takvom prostoru potrebno dvostruko više energije, mora vodu zagrijati na temperaturu najmanje od 60°C.

Kolika je optimalna temperatura podnog grijanja?

Temperatura poda se zbog podnog grijanja kreće između 20°C i 29°C jer je najviša preporučena temperatura boravišnog prostora 25°C, a najniža oko 21°C.

Čovjekova tjelesna temperatura je oko 37°C. U stambenim prostorima bez podnog grijanja temperatura površine poda iznosi oko 16°C te tako temperaturna razlika iznosi 21°C u odnosu na tjelesnu temperaturu (37°C). Ako je u prostor uvedeno podno grijanje, temperatura površine iznosi oko 26°C te je temperaturna razlika u odnosu na tjelesnu temperaturu samo 11°C. Što je veća temperaturna razlika između površine tijela i temperature okoline to je predaja topline veća.

Exterim - instalacija podnog grijanja s pex al pex cijevima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podno grijanje stvara više prostora u kući

U okviru modernizacije grijanja površinska grijanja kao što je podno grijanje nudi velike prednosti. Površinsko grijanje je sustav niskih temperatura. Cijeli pod se koristi kao površinsko grijanje i tako se smanjuje gubitak prilikom raspodjele i prijenosa topline te se smanjuju i troškovi grijanja. Podno grijanje ne zauzima prostor, ne zahtijeva postavljanje radijatora i toplinu izravno predaje okolini.  Za radijatore je potrebno žrtvovati prostor ili dobro razmjestiti namještaj kako bi postavili radijatore, stoga je podno grijanje odlično za manje prostore, ali naravno i učinkovito iz estetskih razloga jer nema vidljivih neukusnih radijatora na kojima se skuplja prašina.

Površinsko grijanje nudi prednosti za one koji pate od alergija

Toplinsko zračenje pruža udobnost i smanjuje protok zraka, tako se ne diže puno prašine. Kod podnog grijanja nema strujanja zraka jer se toplina oslobađa zračenjem čime prašina ne mijenja strukturu i ne diže se u zrak nego ostaje na početnoj poziciji, što je važno za alergičare. Također se zrak u prostoru manje isušuje zbog niže temperature vode u podnom sustavu, pa je relativna vlaga viša.

Podno grijanje je savršena kombinacija s kondenzacijskim bojlerom i termostatom pri čemu dolazi do velike uštede!

Kondenzacijski uređaji rade na principu regeneracije što je moguće više otpadne topline. Uređaji s kondenzacijskim načinom rada ne kondenziraju neprestano, dimni plinovi predaju svoju latentnu toplinu koja se regenerira preko izmjenjivača topline unutar plinskog uređaja. Tako temperatura dimnih plinova koji izlaze iz kondenzacijskog uređaja je oko 50-60°C u usporedbi s klasičnim konvencionalnim uređajem gdje je 120-180°C.Sime kondenzacijski bojler za centralno i podno grijanje - exterim.hr


Kondenzacijski uređaji manje opterećuju kućni budžet smanjenjem računa za plin. Skuplji su od konvecionalnih, ali većom iskoristivošću vraćaju uloženo u kratkom roku. Kondenzacijski uređaji se preporučuju za ugradnju u sustav podnog grijanja.

Ako se podno grijanje kombinira s plinskim kondenzacijskim bojerom uštede su veće jer oni troše 20% manje plina, imaju manje toplinske gubitke i koriste niže temperature ogrjevne vode.

 

Termostati su temperaturno osjetljivi uređaji koji upravljaju sustavom grijanja tako što pojačavaju ili smanjuju grijanje kada temperatura vode ili zraka u prostoru padne ili poraste u odnosu na unaprijed određenu temperaturu u boravišnom prostoru koju sami određujete.

Termostatima se postiže maksimalna ugodnost uz minimalnu energetsku potrošnju!

 

Programabilni termostati imaju mogućnost vremenskog podešavanja automatskog paljenja i gašenja sustava grijanja, što znači da će se grijanje automatski smanjiti kada vam nije potrebno. Tako se na jednostavan način može uštedjeti energija u sezoni grijanja ako se termostat postavi na višu temperaturu npr. na 21°C preko dana kada ste kod kuće ili na par stupnjeva nižu temperaturu npr. na 18°C kada ste izvan kuće ili kada spavate. Ako se postojeća temperatura snizi na termostatu za samo 1°C, potrošnja energije smanjit će se i do 6%! Više o termostatima pročitajte OVDJE.

Poer digitalni programabilni termostat - kontroliranje sustava grijanja

Sve više trgovina i proizvođača podnog grijanja dodaje napredne tehnologije termostata s kojima se jednostavno regulira odgovarajuća temperatura. Za osiguranje optimalne ugodnosti i minimalne upotrebe energije, preporučamo upotrebu termostata POER. Dodatne energetske uštede mogu se postići i ugradnjom sustava automatizacije koji omogućuju potpuno racionalno upravljanje energijom koja donosi 30% energetske uštede. Kao bežično rješenje 'POER-moć kontrole grijanja' omogućuje putem aplikacije na mobitelu potpunu kontrolu doma iz bilo kojeg dijela svijeta. Putem jednostavnog klika na smartphone-u možete upravljati grijanjem u svom domu bez obzira gdje se nalazili!

NAJČEŠĆE PITANJE: Je li moguće postavljanje podnog grijanja ispod parketa?

Za podno grijanje najprikladnije su obloge s dobrom provodnosti topline, poput kamena i keramike.

Danas se sve više upotrijebljava laminat, parket, linoleum ili neke tekstilne podne obloge, a trenutno je najzanimljivija podloga za postavljanje - parket!

 

 

Drvena podloga može biti adekvatna za podno grijanje pod uvjetom da je osigurana odgovarajuća prirodna vlažnost drveta. Maksimalna dozvoljena temperatura za višeslojne parkete na površini iznosi 26°C (ispod tepiha i namještaja), a  vlažnost zraka 40-60%. S obzirom da sustav podnog grijanja izaziva sušenje zraka u prostoru i smanjenu relativnu vlažnost preporučuje se korištenje regulatora koji će osigurati optimalne vrijednosti i na određeni način zaštititi parket od eventualnih oštećenja.

Pri promjeni vlažnosti drvo se dimenzijski mijenja i deformira što označava njegovu dimenzijsku stabilnost. Najnižu dimenzijsku stabilnost imaju bukva i javor i zato se ne preporučuju za polaganje na podno grijanje i u prostorije s ekstremnim uvjetima. Hrastovina ili bambusovina bolje su od bukovine.

Dvoslojni parketi su idealan izbor za podno grijanje jer specifičnom konstrukcijom smanjuju toplotni otpor i povećavaju stupanj provodljivosti topline. Dvoslojni gotovi parketi imaju odgovarajuću konstrukciju i debljinu od 10 do 16 mm. Donji, noseći sloj može biti vezana ploča, HDF ploča ili jelova daska. Ovakvom konstrukcijom postiže se stabilnost parketa, a skupljanje i rastezanje drveta se ne odvija na vidnom već u nosećem dijelu parketa. 

 

PREDNOSTI PODNOG GRIJANJA:

  • Ravnomjeran raspored temperature
  • Toplinska ugodnost - izvor topline je cijela površina poda
  • Niski eksploatacijski troškovi zbog mogućnosti precizne regulacije temperature
  • Niska investicijska ulaganja
  • Estetski izgled prostorije, bez radijatora i vidljivih cijevi
  • Jednostavno rukovanje i korištenje
  • Ne onečišćuje prostor, manje prašine
  • Raspodjela topline je bolja i zdravija
  • Dugotrajnost

 

Podno grijanje pruža ugodniji osjećaj topline nego bilo koje drugo grijanje!


Za više informacija obratite nam se na  info@exterim.hr

Primaj besplatne savjete i novosti iz svijeta grijanja