Izbornik
0 0
Osuvremenite životni prostor i hladni podovi stvar su prošlosti!

Kvalitetniji život uz podno grijanje!

Datum objave: 11. ožujak 2019.

Ništa ne može nadmašiti luksuz topline pod nogama - posebice ujutro! Podno grijanje je energetski učinkovito, praktično, oslobađa prostor na zidu i može dodati vrijednost vašem domu. Podno grijanje kao niskotemperaturni način grijanja energetski je štedljivo i ekološko!

Što je podno grijanje?


Podno grijanje je sustav grijanja u kojem voda kruži po cijevima koje su ugrađene u tlo. Na taj se način toplina prenosi na podnu konstrukciju pa cijeli pod djeluje kao grijaće tijelo, tako pušta toplinu u prostor i grije zrak.

Najveća prednost podnog grijanja u usporedbi s drugim sustavima grijanja je ta da je zbog velike grijaće plohe potrebna niska djelatna temperatura čime se štedi energija i uz kvalitetnu regulaciju grijanja moguće su velike uštede energije. 

Podno grijanje je pojam estetskog i komfornog načina grijanja bez cirkulacije prašine i suhog zraka, zdravstveno prihvatljivije i ekonomičnije od radijatorskog!

Zašto izabrati podno grijanje?


Podno grijanje postaje sve češći sustav grijanja!

Danas se skoro u svakoj drugoj novoizgrađenoj kući ili stanu postavlja podno grijanje jer isijava toplinu ravnomjerno kroz cijelu površinu, pruža ugodan komfor i topao osjećaj na nogama. 

Također, podno grijanje se može pokretati sa svim nosiocima energije: krutim, tekućim i plinovitim gorivima ili električnom strujom.

Pogledajte ponudu opreme za električno podno grijanje

Pitajte bilo kojeg vlasnika kuće koji ima postavljeno podno grijanje i vjerojatno će reći da je to najbolje grijanje koje je ikada imao!

Ali zašto? Pa jedan dobar razlog je što s instaliranim podnim grijanjem nema potrebe za radijatorima.

Osim što radijatori ili peći kvare čiste linije vaših prostorija, također radijatori zauzimaju vrijedan zidni prostor koji možete iskoristiti na bolji način.

Kada uklonite radijatore odjednom se pojavi praznina za dodatne kuhinjske jedinice, spremište, kauč, komodu pa čak i vrata.

Podno grijanje osigurava vrhunsku razinu udobnosti ravnomjernom i nježnom raspodjelom topline.

Nema hladnih mjesta u prostoriji uz podno grijanje, a kako je većina topline koncentrirana u donjem dijelu sobe, gubi se vrlo malo topline.

Koliki su troškovi podnog grijanja?


Potrošnja podno grijanje vs. Potrošnja radijatorsko grijanje

Zahvaljujući učinkovitosti sustava troškovi podnog grijanja su niži za 6-12 %.

Iskorištavanje podnog grijanja je 50-80 % u usporedbi s radijatorskim sustavom grijanja gdje je iskorištavanje oko 30 %. 

Troškovi su u usporedbi s klasičnim centralnim grijanjem manji, što se vrlo brzo osjeti na kućnom budžetu.

Podno grijanje zahtijeva manje energije za zagrijavanje prostora jer sasvim ugodno zagrije prostor s vodom zagrijanom do 30°C dok je kod klasičnog centralnog grijanja za postizanje iste temperature u takvom prostoru potrebno dvostruko više energije, jer ono mora vodu zagrijati na temperaturu najmanju od 60°C. 

Stoga, potrošnja podnog grijanja i nije neki značajan faktor zbog kojega bi se odustalo od postavljanja podnog grijanja.

Kolika je optimalna temperatura podnog grijanja?


Temperatura poda se zbog podnog grijanja kreće između 20°C i 29°C jer je najviša preporučena temperatura boravišnog prostora 25°C (što je i idealna temperatura), a najniža oko 21°C.

Čovjekova tjelesna temperatura je oko 37°C.

U stambenim prostorima bez podnog grijanja temperatura površine poda iznosi oko 16°C te tako temperaturna razlika iznosi 21°C u odnosu na tjelesnu temperaturu (37°C).

Ako je u prostor uvedeno podno grijanje, temperatura površine iznosi oko 26°C te je temperaturna razlika u odnosu na tjelesnu temperaturu samo 11°C.

Što je veća temperaturna razlika između površine tijela i temperature okoline to je predaja topline veća!

Instalacija podnog grijanja s pex al pex cijevima

Podno grijanje = Više prostora!


Podno grijanje stvara više prostora u kući!

U okviru modernizacije grijanja, površinska grijanja kao što je podno grijanje nudi velike prednosti:

  • Površinsko grijanje je sustav niskih temperatura.
  • Cijeli pod se koristi kao površinsko grijanje.
  • Podno grijanje smanjuje gubitak prilikom raspodjele i prijenosa topline.
  • Smanjuju se troškovi grijanja.
  • Podno grijanje ne zauzima prostor.
  • Podno grijanje ne zahtijeva postavljanje radijatora.
  • Podno grijanje toplinu izravno predaje okolini. 

Za radijatore je potrebno žrtvovati prostor ili dobro razmjestiti namještaj kako bi postavili radijatore.

Stoga, podno grijanje je odlično za manje prostore, ali naravno i učinkovito iz estetskih razloga jer nema vidljivih neukusnih radijatora na kojima se skuplja prašina.

Podno grijanje = Bez alergija!


Alergije zbog grijanja, nema više kihanja zbog prašine uz podno grijanjePodno grijanje nudi prednosti za one koji pate od alergija!

Toplinsko zračenje pruža udobnost i smanjuje protok zraka, tako se ne diže puno prašine. 

Kod podnog grijanja nema strujanja zraka jer se toplina oslobađa zračenjem čime prašina ne mijenja strukturu i ne diže se u zrak nego ostaje na početnoj poziciji, što je važno za alergičare.

Također, zrak se u prostoru manje isušuje zbog niže temperature vode u podnom sustavu pa je relativna vlaga viša.

Što se tiče čišćenja, podno grijanje je san svake kućanice.

Uklanjanje radijatora iz prostorije znači manje površine za privlačenje i skupljanje prašine, a podno grijanje također rezultira manjim kretanjem zraka.

Manje kretanje zraka jednako je manje pomicanja prašine, što podno grijanje čini više higijenskim, osobito idealnim za osobe koje pate od alergija.

Podno grijanje + Kondenzacijski bojler + Termostat = Dobitna kombinacija


Podno grijanje je savršena kombinacija s kondenzacijskim bojlerom i termostatom pri čemu dolazi do velike uštede!

► KONDENZACIJSKI BOJLERI

Kondenzacijski bojleri rade na principu regeneracije što je moguće više otpadne topline.

Uređaji s kondenzacijskim načinom rada ne kondenziraju neprestano, dimni plinovi predaju svoju latentnu toplinu koja se regenerira preko izmjenjivača topline unutar plinskog uređaja.ROC kondenzacijski bojler za centralno i podno grijanje - exterim.hr

Temperatura dimnih plinova koji izlaze iz kondenzacijskog uređaja je oko 50-60°C u usporedbi s klasičnim konvencionalnim uređajem gdje je 120-180°C.

Kondenzacijski uređaji manje opterećuju kućni budžet smanjenjem računa za plin.

Skuplji su od konvecionalnih, ali većom iskoristivošću vraćaju uloženo u kratkom roku.

Kondenzacijski uređaji se preporučuju za ugradnju u sustav podnog grijanja.

Ako se podno grijanje kombinira s plinskim kondenzacijskim bojerom uštede su veće jer oni troše 20% manje plina, imaju manje toplinske gubitke i koriste niže temperature ogrjevne vode!

► TERMOSTATI

Termostati za centralno grijanje su temperaturno osjetljivi uređaji koji upravljaju sustavom grijanja tako što pojačavaju ili smanjuju grijanje kada temperatura vode ili zraka u prostoru padne ili poraste u odnosu na unaprijed određenu temperaturu u boravišnom prostoru koju sami određujete.

Termostatima se postiže maksimalna ugodnost uz minimalnu energetsku potrošnju!

 

Programabilni termostati imaju mogućnost vremenskog podešavanja automatskog paljenja i gašenja sustava grijanja.

Što znači da će se grijanje automatski smanjiti kada vam nije potrebno!

Tako se na jednostavan način može uštedjeti energija u sezoni grijanja ako se termostat postavi na višu temperaturu npr. na 21°C preko dana kada ste kod kuće ili na par stupnjeva nižu temperaturu npr. na 18°C kada ste izvan kuće ili kada spavate.

Ako se postojeća temperatura snizi na termostatu za samo 1°C, potrošnja energije smanjit će se i do 6%!

Više o termostatima i kako uz njih uštedjeti do 30% na računima za grijanje pročitajte u našoj prošloj objavi ⇒ Termostati postaju neizostavan uređaj u svakom domu!

Poer digitalni programabilni termostat - kontroliranje sustava grijanja

Sve više trgovina i proizvođača podnog grijanja nude napredne tehnologije termostata s kojima se jednostavno regulira odgovarajuća temperatura.

Za osiguravanje optimalne ugodnosti i minimalne upotrebe energije, preporučujemo vam upotrebu termostata POER. Uz pristupačnu cijenu taj termostat vam donosi sve moguće prednosti grijanja i uštede energije.

• POER Wi-Fi termostat

Digitalni programabilni termostat koji posjeduje mogućnost programiranja 7 perioda u jednom danu.

Posjeduje funkciju protiv smrzavanja i uključuje se automatski na 7°C te također posjeduje senzor unutarnje vlage. 

Jednostavan je za korištenje, a najbitnije od svega pogodan je za instalaciju u novi sustav ili u već postojeći sustav grijanja.

Povezan na Wi-Fi mrežu s Gateway-om termostatom Poer se može daljinski upravljati putem aplikacije na pametnom mobilnom uređaju, računalu ili tabletu.

Kao bežično rješenje "POER - moć kontrole grijanja" omogućuje putem aplikacije na mobitelu potpunu kontrolu doma iz bilo kojeg dijela svijeta.

Putem jednostavnog klika na smartphone-u možete upravljati grijanjem u svom domu bez obzira gdje se nalazite!

POER wifi termostat

Dodatne energetske uštede mogu se postići i ugradnjom sustava automatizacije koji omogućuju potpuno racionalno upravljanje energijom koja donosi 30% energetske uštede!

NAJČEŠĆE PITANJE: 

Je li moguće postavljanje podnog grijanja ispod parketa?


Podloga za podno grijanje može biti parket!!Za podno grijanje najprikladnije su obloge s dobrom provodnosti topline, poput kamena i keramike. 

Ukoliko se koriste pločice, vrijeme zagrijavanja ovisi o debljini pločica.

Debljim kamenim pločama će trebati više vremena da postignu optimalnu temperaturu, ali kada postignu nema razlike u kvaliteti topline između debljih ili tanjih podnih površina.

Danas se sve više upotrijebljava laminat, parket, linoleum ili neke tekstilne podne obloge.

Trenutno najzanimljivija podloga za postavljanje podnog grijanja → PARKET!

 

Drvena podloga za podno grijanje može biti adekvatna pod uvjetom da je osigurana odgovarajuća prirodna vlažnost drveta.

Maksimalna dozvoljena temperatura za višeslojne parkete na površini iznosi 26°C (ispod tepiha i namještaja), a vlažnost zraka 40-60%.

S obzirom da sustav podnog grijanja izaziva sušenje zraka u prostoru i smanjenu relativnu vlažnost preporučuje se korištenje regulatora koji će osigurati optimalne vrijednosti i na određeni način zaštititi parket od eventualnih oštećenja.

Pri promjeni vlažnosti drvo se dimenzijski mijenja i deformira što označava njegovu dimenzijsku stabilnost.

Najnižu dimenzijsku stabilnost imaju bukva i javor i zato se ne preporučuju za polaganje na podno grijanje i u prostorije s ekstremnim uvjetima.

Hrastovina ili bambusovina bolje su od bukovine i preporučuju se za ugradnju podnog grijanja.

Dvoslojni parketi su idealan izbor za podno grijanje jer specifičnom konstrukcijom smanjuju toplotni otpor i povećavaju stupanj provodljivosti topline!

Dvoslojni gotovi parketi imaju odgovarajuću konstrukciju i debljinu od 10 do 16 mm. Donji, noseći sloj može biti vezana ploča, HDF ploča ili jelova daska.

Ovakvom konstrukcijom podloge za podno grijanje postiže se stabilnost parketa, a skupljanje i rastezanje drveta se ne odvija na vidnom već u nosećem dijelu parketa. 

Robusno i pouzdano, konstruirano drvo može se pokazati daleko boljim izborom od prirodnog drveta jer se vjerojatno neće promijeniti kada se izloži promjenama temperature i vlažnosti.

Koja god se podloga za podno grijanje vama sviđa, sada ste se uvjerili da ju možete postaviti pri instaliranju podnog grijanja.

Zašto je dobro postaviti podno grijanje?


  • Ravnomjeran raspored temperature u svakoj sobi
  • Toplinska ugodnost → izvor topline je cijela površina poda kako bi vam bilo toplo za noge cijelo vrijeme
  • Niski eksploatacijski troškovi zbog mogućnosti precizne regulacije temperature → podno grijanje radi na nižoj temperaturi, tako da smanjuje vaše račune za grijanje
  • Manje gubitaka topline → podovi će ostati topli ako su prozori otvoreni ili čak alo je prostorija izložena promaji
  • Niska investicijska ulaganja
  • Nevidljivo je → ne kvari estetski izgled prostorije, bez vidljivih cijevi i bez radijatora što ujedno znači više prostora
  • Može se ugraditi ispod kamena, pločica, laminata, parketa ili podova prekrivenih tepihom
  • Jednostavno za korištenje i čišćenje
  • Ne onečišćuje prostor, manje prašine, pogodno za alergičare
  • Raspodjela topline je bolja i zdravija
  • Dugotrajnost

Podno grijanje je moderna i visokovrijedna značajka koja vam omogućuje uživanje u luksuzu toplih podova tijekom hladnih zimskih dana. 

Podno grijanje je sjajan način da vaš dom ostane topao, da se ravnomjerno rasporedi toplina oko svakog ugla prostorije i oslobode zidovi od radijatora.

Podno grijanje pruža ugodniji osjećaj topline nego bilo koje drugo grijanje!


Za više informacija obratite nam se na  [email protected]

Primaj besplatne savjete i novosti iz svijeta grijanja! Pridruži se: