Izbornik
0 0
Isplati li se investirati?

Kondenzacijska tehnologija za topao i udoban dom!

Datum objave: 02. ožujak 2018.

Kako funkcioniraju plinski kondenzacijski bojleri?

Plinski kondenzacijski uređaji, popularno zvani kondenzacijski bojleri osim što optimalno koriste plin kao gorivo, u usporedbi s konvencionalnim uređajima dodatno koriste i toplinsku energiju iz otpadnih dimnih plinova koja bi inače bila izgubljena.

U plinskim kondenzacijskim uređajima voda se zagrijava toplinom izgaranja kao i kod konvencionalnih uređaja. Nastali dimni plinovi se izbacuju kroz dimovod van te je toplinska energija sadržana u dimnim plinovima u tom slučaju izgubljena. Kondenzacija dimnih plinova se mora izbjegavati kod klasičnih kotlova/bojlera, ali kod kondenzacijske tehnike je poželjna i dodatno iskoristiva. Kondenzacijska tehnika je tehnika gdje se putem izgaranja prirodni plin pretvara u korisnu toplinu, znači da iskorištava energiju sadržanu u dimnim plinovima koji se u velikoj mjeri sastoje od vruće vodene pare. Ta skrivena toplinska energija koja je zapravo nusprodukt grijanja u vodenoj pari dimnih plinova se dodatno iskorištava, odnosno prenosi se u sustav grijanja i gubici topline se svode na minimum. Dobivena toplinska energija iz dimnih plinova vraća se u krug grijanja. Kako bi se mogla koristiti energija, vodena para mora kondenzirati. To čini pri temperaturi ispod 56°C.

Unutrašnjost kondenzacijskog kombiniranog bojlera!Kondenzacijski uređaj hladi vodenu paru u posebno izrađenom izmjenjivaču topline. Na taj način dobivena energija koristi se za predgrijavanje hladne vode za grijanje. Topla voda zatim prolazi kroz primarni izmjenjivač topline gdje se dodatno zagrijava do željene temperature. Iskoristivost veću od 100% i optimalnu energetsku učinkovitost do 98% omogućuje ta toplinska razlika između klasičnih i kondenzacijskih sustava.

Isplati li se investirati u kondenzacijske uređaje?

Dimni plinovi iz modernih kondenzacijskih uređaja izlaze iz dimnjaka s temperaturom nižom od 50°C u usporedbi sa starijim kotlovima čiji dimni plinovi izlaze u atmosferu s temperaturom višom od 200°C što ima dvije negativne posljedice. Prva je gubitak energije, a druga veća emisija dimnih plinova koja ima poguban rezultat za okoliš.

Kod kondenzacijskih uređaja ne koristi se samo energija koja se oslobađa izgaranjem, nego i toplina uslijed kondenzacije vodene pare sadržane u dimnim plinovima. Tako se ostvaruje ušteda energije i rezultat nije poguban za okoliš. Kondenzacijski uređaji omogućuju do 30% veću iskoristivost plina, a konačni rezultat su manji troškovi plina. Ekološki su prihvatljivi, pouzdani i trajni. Zbog kondenzacijske tehnologije manje ima čađe i čestica tijekom izgaranja. Zbog svih tih prednosti je investicija u novu instalaciju grijanja, odnosno kondenzacijske uređaje, višestruko isplativa bez obzira na veće početno ulaganje.

Međutim, pored svih svojih prednosti kondenzacijski bojleri su još uvijek rijedak izbor kupcima bojlera zbog nedovoljne informiranosti i visoke cijene kondenzacijskih uređaja.

Vaillant plinski kondenzacijski bojler ecoTEC za grijanje i toplu vodu

Kondenzacijska tehnologija za topao i udoban domVaillant logo - bojleri

 

Vaillantova stručnost i kompetencija je stečena iskustvom više od 140 godina - uvijek traže nova rješenja i teže ka većoj udobnosti!

Nova generacija Vaillant visokoučinskih zidnih kondenzacijskih plinskih uređaja je vrlo pouzdana, efikasna i jednostavna za korištenje s prepoznatljivim Vaillant dizajnom uređaja. Zahvaljujući svojim kompaktnim dimenzijama te mogućnošću kaskadnog povezivanja, primjenom nove generacije kondenzacijskih plinskih uređaja moguće je zadovoljiti potrebe manjih, ali i vrlo velikih objekata po pitanju grijanja te pripreme potrošne tople vode.

Kondenzacijski uređaji ecoTEC postižu znatno veću učinkovitost i time smanjuju troškove grijanja te emisijske vrijednosti. Vaillant plinski kondenzacijski uređaji su pogodni za pripremu potrošne tople vode i za grijanje.

Prednosti Vaillantovih plinskih kondenzacijskih uređaja:

  • Optimalna energetska učinkovitost do 98%
  • Značajno manje čađe i čestica tijekom izgaranja zahvaljujući kondenzacijskoj tehnologiji
  • Potrošnja se smanjuje za do 30% u usporedbi s konvencionalnim instalacijama grijanja
  • Niski troškovi ulaganja
  • Fleksibilna nadogradnja sustava, npr. solarnim kolektorima, dizalicama topline, spremnicima za toplu vodu i regulacijom

VAILLANT kondenzacijski uređaji nove generacije za maksimalni komfor i minimalnu potrošnju energije

Široko područje primjene ecoTEC uređaja

Nova generacija visokoučinkovitih kondenzacijskih zidnih plinskih uređaja ecoTEC/5 zadovoljit će svaki ugradbeni zahtjev s obzirom na raspon učinka, veliku fleksibilnost kod instalacije te opsežan originalni pribor, bez obzira je li riječ o novogradnji ili o rekonstrukciji postojećeg objekta. Široko modulacijsko područje osigurat će savršenu prilagodbu aktualnim potrebama za toplinom, uz maksimalnu efikasnost te minimalnu potrošnju plina.

Korisnicima koji imaju manje potrebe za potrošnom toplom vodom na raspolaganju su tzv. „kombi“ uređaji ecoTEC VUW, dok je za veće zahtjeve na raspolaganju široki asortiman spremnika za toplu vodu koji se kombiniraju sa tzv. cirko uređajima ecoTEC VU.

Vaillant bojleri su u skladu s EU smjernicama za energetski učinkovite proizvode – ErP

Nova generacija ecoTEC uređaja u potpunosti zadovoljava kriterije po pitanju energetske učinkovitosti, potrošnje, emisije ugljičnog monoksida i razine buke.

 

Nova generacija izotermičkog primarnog izmjenjivača od legiranog čelika osigurat će vrhunski prijenos topline te maksimalnu uštedu iskorištavanjem topline vodene pare sadržane u dimnim plinovima. Novo funkcionalno korisničko sučelje omogućuje uvid u mnogobrojne parametre sustava grijanja putem osvijetljenog LC zaslona s digitalno informacijsko-analitičkim sustavom „DIA“ i četiri funkcionalne tipke.

Nezaobilazna mikroprocesorska tehnologija s eBUS komunikacijom između komponenata sustava grijanja pruža u potpunosti automatski rad prema zadanim parametrima, dok će široko modulacijsko područje osigurati savršenu prilagodbu učinka uređaja aktualnim potrebama za toplinom.

 

Nova generacija ecoTEC plus uređaja odlikuje se tzv. „ELGA“ funkcijom. Riječ je o osjetniku koji daje elektronici uređaja podatak kakva je smjesa zraka i plina potrebna za izgaranje. Ukoliko je odstupanje veće od dozvoljenog, elektronika će odraditi korekciju volumena zraka putem modulacije ventilatora ili putem količine plina preko plinske armature. Automatskom korekcijom procesa izgaranja postignut je još veći stupanj učinkovitosti. Kombinirani uređaj serije "plus" od 25 kW moguće je naručiti u verziji sa dodatnim slojevitim spemnikom zapremine 20 litara. Primjenom spremnika krajnji korisnik će povećati komfor potrošne tople vode.

Upravljanje ecoTEC plus uređajem izuzetno je jednostavno zahvaljujući velikom osvjetljenom tekstualnom zaslonu na hrvatskom jeziku koji korisniku maksimalno pojednostavlja rukovanje.

 


Kondenzacijski bojleri optimalno koriste plin kao resurs i dodatno koriste toplinsku energiju iz plinova koji se kod klasičnih uređaja odbacuju. Na taj se način stvara značajna razlika u potrošnji energenta u odnosu na klasični sustav. Kondenzacijski uređaji su standard razvijenih europskih zemalja zbog smanjene emisije dimnih plinova i niže izlazne temperature. Vaillant je među proizvođačima koji predvode u kondenzacijskoj tehnologiji, a asortiman njihovih uređaja usklađen je s novim propisima.

Odaberite kondenzacijski bojler koji odgovara Vašim potrebama! Više informacija o plinskim kondenzacijskim bojlerima Vaillant ecoTEC, detaljnije opise i cijene pogledajte na web shopu ili samo kliknite OVDJE.

Izvor: vaillant.hr


Za više informacija obratite nam se na  info@exterim.hr!

Primajte besplatne savjete i novosti iz svijeta grijanja! Prijavite se: